Σχέδια για μεγαλύτερης έκτασης επιθέσεις, με τριπλή βομβιστική επίθεση στο Όσλο -μία από τις οποίες μάλλον και στο παλάτι- και... αποκεφαλισμό του τέως πρωθυπουργού Γκρο Μπρούντλαντ στην Ουτόγια (τον οποίο θα βιντεοσκοπούσε) ισχυρίστηκε πως είχε κατά νου ο Μπρέιβικ καταθέτοντας στη τέταρτη ημέρα της δίκης του.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε στο δικαστήριο πως σχεδίαζε τρεις, αντί τη μία στην οποία προχώρησε, βομβιστικές επιθέσεις στο Όσλο πριν το μακελειό στην Ουτόγια, με στόχους τα κυβερνητικά γραφεία, τα κεντρικά του κυβερνώντος κόμματος και ίσως και το παλάτι -εγκατέλειψε όμως τα σχέδιά του επειδή ήταν δύσκολο να υλοποιηθούν.

Στη δίκη, στην οποία προσήλθε την Πέμπτη χωρίς αυτή τη φορά να απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό, ανέφερε επίσης πως «προετοιμαζόταν» για τις επιθέσεις παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και πως σκεφτόταν μία «επίθεση αυτοκτονίας» ήδη από το 2006.

Η δίκη επικεντρώθηκε την Πέμπτη στο σχεδιασμό των επιθέσεων, με την εισαγγελία να έχει καλέσει τον Μπρέιβικ να εξηγήσει πώς σχεδίασε την έκρηξη στο κέντρο του Όσλο και την ένοπλη επίθεση στην Ουτόγια.

Στην πρώτη σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, στη δεύτερη 69 -ως επί το πλείστον έφηβοι. Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο έχει δει το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης που έχουν καταγράψει την βομβιστική επίθεση την οποία πραγματοποίησε ο Μπρέιβικ στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Ο Μπρέιβικ υποστήριξε πως αρχικά σχεδίαζε τρεις βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα -μία στα κυβερνητικά γραφεία, η οποία και έγινε, τη δεύτερη στα κεντρικά του Εργατικού Κόμματος και την τρίτη σε στόχο που δεν είχε αποφασίσει. Πιθανότατα θα ήταν το παλάτι, «αλλά σε μέρος που δεν θα τραυματίζονταν μέλη της βασιλικής οικογένειας» ανέφερε.

«Οι περισσότεροι εθνικιστές και συντηρητικοί υποστηρίζουν τη μοναρχία, όπως και εγώ» είπε μάλιστα στο δικαστήριο. Ωστόσο, εγκατέλειψε το σχέδιο για τριπλή επίθεση όταν διαπίστωσε πως η κατασκευή της πρώτης βόμβας «ήταν αρκετά πιο δύσκολη» από τους αρχικούς του υπολογισμούς.

Όσον αφορά την Ουτόγια, υποστήριξε πως ο αρχικός του στόχος ήταν να σκοτώσει και τους 600 που βρίσκονταν στο νησί αλλά, μεταξύ άλλων, να πιάσει τον τέως πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ -ο οποίος είχε φύγει από την κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί πριν φτάσει ο Μπρέιβικ.

Στη συνέχεια, υποστήριξε στο δικαστήριο πως θα αποκεφάλιζε τον Μπρούντλαντ -μαγνητοσκοπώντας την πράξη και ανεβάζοντας το βίντεο στο Διαδίκτυο.

Την Πέμπτη εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, χωρίς να απευθύνει αυτή τη φορά ναζιστικό χαιρετισμό, μετά από συμβουλή του δικηγόρου του, ο οποίος του είπε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πρόκληση προς τις οικογένειες των θυμάτων