Η Ισπανία δεν χρειάζεται σχέδιο βοήθειας εκτίμησε η Κρ.Λαγκάρντ του ΔΝΤ ωστόσο … «αν υπάρξει ανάγκη, το ΔΝΤ πρέπει να είναι εκεί για όλα τα μέλη». Πάντως το ΔΝΤ είναι καθησυχαστικό τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την ικανότητα της Μαδρίτης να δανειστεί στις αγορές χρέους, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση του Ραχόι λαμβάνει τα μέτρα που χρειάζονται και έχει ήδη καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών χρηματοδότησης για το 2012.

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομία η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά εξακολουθεί να έχει μπροστά της «κακοκαιρία», ενώ ειδικά για την ευρωζώνη που «είναι σήμερα το επίκεντρο σημαντικού κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά «φαίνεται πως υπάρχουν πολλά σύννεφα εκεί έξω».

Ειδικότερα, ερωτηθείσα σε συνέντευξη προς το δίκτυο Bloomberg TV για την Ισπανία η κυρία Λαγκάρντ απάντησε ότι «αν υπάρξει ανάγκη, το ΔΝΤ πρέπει να είναι εκεί για όλα τα μέλη», αλλά «δεν υπάρχει καμία ανάγκη αυτού του είδους αυτή τη στιγμή».

«Ελπίζω ότι μέσω των συνδυασμένων προσπαθειών τους, οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ισπανική κυβέρνηση. (Οι Ισπανοί) λαμβάνουν πραγματικά σοβαρά μέτρα για την αγορά εργασίας και την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού», πρόσθεσε.

Μαύρα σύννεφα στην ευρωζώνη

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομία η Λαγκάρντ δήλωσε ότι δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά εξακολουθεί να έχει μπροστά της «κακοκαιρία».

«Βλέπουμε ελαφρά ανάκαμψη να πνέει στον ανοιξιάτικο αέρα, αλλά επίσης βλέπουμε και πολύ σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα», σημείωσε κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την ανάκαμψη «διστακτική».

Στις τελευταίες προβλέψεις τους αυτή την εβδομάδα, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,5%, μια αύξηση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο, και καθόρισαν την πρόβλεψή τους για το 2013 στο 4,1% , μια αύξηση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Η ευρωζώνη «είναι σήμερα το επίκεντρο σημαντικού κινδύνου» είπε η Λαγκάρντ.

Οι περαιτέρω δυσκολίες για τις οικονομικές προοπτικές, πρόσθεσε, είναι «η υψηλή, συνεχιζόμενη ανεργία» και η αργή ανάπτυξη, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες.

Η απομόχλευση από τις τράπεζες ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου απειλούν να «παγώσουν» την οικονομική δραστηριότητα.

«Φαίνεται πως υπάρχουν πολλά σύννεφα εκεί έξω», είπε τέλος η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook