Την πλήρη και πιστή εφαρμογή του προγράμματος για την δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ζήτησε εκ νέου η επικεφαλής του ΔΝΤ. Σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινάει σήμερα, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε νέο μήνυμα προς την Αθήνα για την απόλυτη εφαρμογή του προγράμματος που συμφώνησε η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι η χώρα μας έχει κάνει πολλά αν και υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιωθεί στην είσπραξη των εσόδων και την συλλογή των φόρων.

Πιο συγκεκριμένα και όπως δημοσιεύει η real.gr, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την συμβουλή της προς την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή. Συμβάλλετε στους Έλληνες πολίτες που μοιράζονται και επωμίζονται το βάρος. Κάνουν τις θυσίες που όλοι γνωρίζουμε. Καλώ όσους δεν μοιράζονται αυτό το βάρος, που δεν το επωμίζονται να το κάνουν. Ένας τομέας που πρέπει να βελτιωθεί είναι η είσπραξη των εσόδων, η συλλογή των φόρων. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά».

Παράλληλα απέδωσε εύσημα στον Λουκά Παπαδήμο για το έργο του στην πρωθυπουργία. «Έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα. Έχει αλλάξει η κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από πολλές πλευρές. Ο νέος πρωθυπουργός έχει λάβει σοβαρά την αποστολή που του έχει ανατεθεί» υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Σκοτεινά σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια ανάκαμψη

Η ευρωζώνη παραμένει το επίκεντρο των πιθανών κινδύνων για την παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, που αναγνώρισε ότι τους τελευταίους 6 μήνες η Ευρώπη έχει επιδείξει σημαντική αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση του ευρώ.

Τα «σκοτεινά σύννεφα» πάνω από τον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας διατηρούνται από την υψηλή ανεργία σε πολλές γωνιές του πλανήτη, όχι μόνο στις αναπτυγμένες οικονομίες, η παρατεταμένη αργή ανάπτυξη, η πιθανή απομόχλευση των τραπεζών, η ανανεωμένη οικονομική πίεση στην ζώνη του ευρώ και οι πιθανές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αναμένεται αύξηση των πόρων του ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι αναμένει από τα κράτη-μέλη του να αυξήσουν «σημαντικά» τα οικονομικά μέσα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Μεταξύ των αποτελεσμάτων των συνόδων αυτών αναμένουμε ότι η δύναμη κρούσης μας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Γνωρίζω ότι είναι κατά κάποιον τρόπο το θέμα της ημέρας» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ που επιδιώκει να συγκεντρώσει «400 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα» από τα κράτη μέλη για να αυξήσει τους δανειακούς πόρους που σήμερα ανέρχονται σε 382 δισεκατομμύρια.

Τους τελευταίους μήνες, και αυτές τις ημέρες, έχει λάβει δεσμεύσεις από τη ζώνη του ευρώ, την Ιαπωνία, τρεις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία και Δανία), την Πολωνία, την Ελβετία και «πολλές άλλες χώρες», που δεν προσδιορίζονται για συνολικά 320 δισ. δολάρια.

«Το ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια με τη δημιουργία μιας συμπληρωματικής δύναμης κρούσης για να συμβάλει σε αυτό τον παγκόσμιο τείχος προστασίας που απαιτούμε με σθένος τους τελευταίους μήνες» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook