Περίπου 800.000 έντυπα φορολογικών δηλώσεων λιγότερα θα ταχυδρομήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Τόσοι ήσαν περίπου κι εκείνοι που δηλώνανε πέρυσι εισοδήματα από 13.000 ευρώ και άνω, αλλά συνήθιζαν να συμπληρώνουν χειρόγραφα τις φορολογικές δηλώσεις που κατέθεταν αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς στην Εφορία.

Για όλους αυτούς, όμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει φέτος τα δικά του σχέδια.

Αντί του φακέλου με το έντυπο Ε1 και τις οδηγίες συμπληρώσεώς του που ελάμβαναν, στο γραμματοκιβώτιό τους θα βρουν αμέσως μετά το Πάσχα μια σκέτη επιστολή που θα τους ειδοποιεί ότι με βάση τον νέο νόμο υποχρεούνται πλέον να συμπληρώσουν και να καταθέσουν μέσω Διαδικτύου (στη διεύθυνση www. gsis.gr) τη δήλωσή τους εφόσον φυσικά το εισόδημά τους το 2011 (δήλωση 2012) ξεπέρασε όντως τις 12.000 ευρώ.

Πώς ξέρει το υπουργείο Οικονομικών ότι οι συγκεκριμένοι που θα λάβουν την επιστολή είχαν το 2011 εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ και άρα δεν χρειάζονται έντυπα να τα συμπληρώσουν φέτος; Δεν το ξέρει! Το εικάζει όμως, βλέποντας πόσα έβγαλαν το 2010 και τα δήλωσαν το 2011.

Για λόγους οικονομίας χαρτιού (εξοικονομούνται έτσι περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ), επιδιώχθηκε να λάβουν τα έντυπα και της οδηγίες για το Ε1 μόνο όσοι είχαν δηλώσει πέρυσι 13.000 ευρώ και κάτω, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Βάσει της πτωτικής τάσεως των εισοδημάτων, στο υπουργείο υπολογίζουν πως το πιθανότερο είναι να μην ξεπέρασαν τα 12.000 ευρώ και άρα να μπορούν, αν θέλουν, να υποβάλλουν εγγράφως τη δήλωση και όχι ηλεκτρονικά.

Μαζί με την επιστολή θα λάβουν και τους κλειδάριθμους για την πρώτη εγγραφή του στο Taxisnet.
Για όλους τους υπόλοιπους 800.000 όμως, που ως πέρυσι δήλωναν εισοδήματα από 13.000 ή 14.000 ευρώ και άνω, τα έντυπα Ε1 δεν θα ταχυδρομηθούν ποτέ. Ετσι το υπουργείο θα εξοικονομήσει πάνω από 1.000.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι που ταχυδρομούσε σε όλα ανεξαιρέτως τα 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας τα έντυπα δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Τι θα κάνει όμως εάν ένας φορολογούμενος που δεν θα λάβει σπίτι του τις δηλώσεις Ε1 επειδή πέρυσι δήλωνε στην Εφορία εισόδημα π.χ. 15.000 ή 30.000 ή 60.000 ευρώ, αλλά φέτος έχει μείνει άνεργος ή έχει χάσει το 50%-70% των εσόδων που είχε άλλες χρονιές;

Η επιστολή θα του λέει να… υπολογίσει πρόχειρα από μόνος του το εισόδημα που θα δηλώσει και πως, αν αυτό βγαίνει κάτω από 12.000 ευρώ και επιμένει να θέλει να κάνει εγγράφως τη δήλωση, αντί ηλεκτρονικά, όπως υπολόγιζε το υπουργείο για λογαριασμό του, τότε μπορεί να επισκεφθεί μία οποιανδήποτε ΔΟΥ για να ζητήσει εκεί να του δώσουν όσα έντυπα χρειάζεται και τις οδηγίες για να τα συμπληρώσει.

Επιπλέον θα πρέπει να ζητήσουν από τις ΔΟΥ και τους κλειδάριθμους για την εγγραφή τους στο Taxisnet.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Ιουνίου 2012 και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι φέτος θα υποβληθούν ηλεκτρονικά πάνω από 3.500.000 φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι, εκτός αν το 2011 απέκτησαν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχουν σε Ο.Ε. και Ε.Ε. Οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ είτε προαιρετικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook