Στην σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), για την μελέτη και κατασκευή δημοσίων δασοτεχνικών έργων δασικής αναψυχής, ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, προχωράει ο Δήμος Γόρτυνας.
Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στις ορεινές περιοχές των Αστερουσίων και της κορυφής του Κόφινα, αλλά και σε άλλα μέρη με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, όπως το φαράγγι της Τρυπητής και το πευκόδασος του Κουδουμά.
Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών, η εκτέλεση έργων και εργασιών, που αφορούν στη δημιουργία χώρων αναψυχής, τη σήμανση της περιοχής, τη δημιουργία διαδρομών, την περιποίηση της υπάρχουσας βλάστησης, κλπ., με ήπιας μορφής επεμβάσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία των στοιχείων της περιοχής καθώς και την προαγωγή του οικοτουρισμού στην περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει εκπόνηση μελετών και παρεμβάσεις για τα παρακάτω:
-) Ανάδειξη υφισταμένων περιβαλλοντικών μονοπατιών και φυσιολατρικών διαδρομών των φαραγγιών Τρυπητής και Τράχουλα του ορεινού όγκου των Αστερουσίων.
-) Δράσεις διαχείρισης του γυπαετού και άλλων ειδών προτεραιότητας όπως ο Χρυσαετός και το όρνιο στα Αστερούσια (Κόφινας).
-) Αξιοποίηση – Ανάδειξη και προστασία του χώρου Βόρεια και Δυτικά της Ιεράς Μονής Κουδουμά.

Οι παρεμβάσεις
Για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων δασικής αναψυχής και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις της περιοχής, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από παρεμβάσεις, με τις οποίες θα επιδιώκεται η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιων μορφών τουρισμού, καθώς και για την προστασία της περιοχής.
Οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη της περιοχής και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων δασικής αναψυχής περιλαμβάνουν:
α) Την περιποίηση της υπάρχουσας βλάστησης
β) Την κατασκευή έργων υποδομής, όπως περίφραξη, έργα αντιπυρικής προστασίας, κλπ.
γ) Την ανάπτυξη χώρων υπαίθριου γεύματος, τραπεζόπαγκοι, βρύσες κ.λ.π.
δ) Την ανάπτυξη χώρων θέας και την σήμανση της περιοχής.
ε) Την κατασκευή πεζοδρόμων και μονοπατιών περιήγησης και άθλησης
στ) Την λειτουργία Κέντρου πληροφόρησης επισκεπτών με στόχο τη συμβολή τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού, τόσο για τις ιδιαίτερες αξίες της περιοχής όσο και για γενικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook