Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Ηνωμένα Έθνη για το υποξείδιο του αζώτου, αέριο που συμβάλλει σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή(IPCC), μέχρι το 2050 πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος κατά 50% για να περιορίσουμε την απελευθέρωση του επικίνδυνου αερίου στην ατμόσφαιρα.

Μετά το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου είναι το αέριο με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αυτό που το καθιστά επικίνδυνο είναι η μεγάλη δυσκολία να το ελέγξουμε και να το περιορίσουμε, δεδομένου ότι το άζωτο αποτελεί βασικό στοιχείο της βιομηχανίας τροφίμων.

Κύριες πηγές υποξειδίου του αζώτου είναι τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στον αγροτικό τομέα και η κοπριά των ζώων. Τα μικρόβια διασπούν τα λιπάσματα και την κοπριά, απελευθερώνοντας το συγκεκριμένο αέριο στην ατμόσφαιρα.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να περιορίσει και τις δυο πηγές του αερίου.

Λιγότερα ζώα σημαίνει λιγότερα περιττώματα, λιγότερη ζωοτροφή άρα και λιγότερα λιπάσματα.

Αυτή τη μέθοδο συνιστούν για τα αναπτυγμένα κράτη τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου μπορούν να μειωθούν επίσης με την καλύτερη διαχείριση των λιπασμάτων και της κοπριάς.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook