Κατά τη σημερινή του κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είπε ότι είχε προετοιμαστεί για πολλά χρόνια, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πολύνεκρες επιθέσεις του το περασμένο καλοκαίρι.

«Πολλοί έχουν πει ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι σε θέση να κάνει τέτοια πράγματα, πρέπει να είναι τέρας και να μην έχει καμία συμπόνια. Όμως μπορείς να προετοιμαστείς και να εκπαιδευτείς για αυτό», είπε ο Μπρέιβικ στη διάρκεια της κατάθεσής του στο δικαστήριο.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος, μέχρι το 2006 ήταν ένας «σχετικά φυσιολογικός» άνθρωπος και εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε μια διαδικασία «εκπαίδευσης και απευαισθητοποίησης» του.

Ο «μακελάρης» Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, κατηγορείται για τρομοκρατία και φόνο εκ προμελέτης, για το μακελειό στο νησί Ουτόγια, κοντά στο Όσλο της Νορβηγίας πέρυσι, με 69 νεκρούς.

Οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι του Μπρέιβικ προειδοποίησαν ότι η κατάθεσή του μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για τους επιζήσαντες της επίθεσης και τους συγγενείς των θυμάτων.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Πολλά από τα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

Συνολικά, 564 άνθρωποι βρίσκονταν στο Ουτόγια στις 22 Ιουλίου, όταν έφθασε εκεί ο Μπρέιβικ, έχοντας προηγουμένως πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό έξω από κυβερνητικό κτήριο στη νορβηγική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι.

Κατά την έναρξη της δίκης την Δευτέρα, ο 33χρονος παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος.

Χθες Πέμπτη, ο Μπρέιβικ κατέθεσε στο δικαστήριο με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το πώς είχε σχεδιάσει την επίθεσή του που είχε, μάλιστα, στόχο τον θάνατο περισσοτέρων από 77 ανθρώπων.

«Ο στόχος δεν ήταν να σκοτώσω 69 ανθρώπους. Ο στόχος ήταν τους σκοτώσω όλους», είπε ο Μπρέιβικ στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook