Τους εννέα άξονες μέσω των οποίων θα σταματήσει η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση της, όπως και της κοινωνίας, ανακοίνωσε από τα Χανιά όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε μεταξύ άλλων πως οι συγκεκριμένοι άξονες είναι απόλυτα υλοποιήσιμοι και μπορούν να αλλάξουν την πορεία της οικονομίας. Παράλληλα σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά τους εννέα άξονες εξόδου από την κρίση όπως τους παρουσίασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας είναι οι παρακάτω:

1.Στήριξη του εισοδήματος, χτύπημα της ακρίβειας , ρύθμιση διαγραφής χρεών των φτωχών νοικοκυριών , επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων. Όρος για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι η στήριξη του λαϊκού εισοδήματος και η ανάπτυξη των επενδύσεων.

2.Καταπολέμηση της φτώχειας. Να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας και να αποτραπεί η κρίση αυτή να πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.

3.Παραγωγική Ανασυγκρότηση.  Κλαδικά προγράμματα και πολιτικές άμεσης τόνωσης της απασχόλησης.

4.Εκ βάθρων αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και η εισαγωγή ενός δημοσίου μοντέλου δημόσιας συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας. Είναι ανάγκη η ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών κατά προτεραιότητα εκείνων που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες.

5. Στήριξη της Αλληλέγγυας Οικονομίας. Πρόκειται για ένα ευρύ πεδίο της αυτενέργειας των πολιτών. Στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και πρακτικά αυτές της πρωτοβουλίες.

6.Πάγωμα πληρωμών εξοπλισμών. Αδιανόητο η χώρα να συνεχίζει αυτό το εξοπλιστικό ράλι.  Τα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν πηγή διαφθοράς και μεγάλου κόστους.

7.Αναδιανομή του πλούτου. Πόθεν έσχες για όλους τους Έλληνες πολίτες με βασικό άξονα το περιουσιολόγιο

8.Τράπεζες. Η διάσωση των τραπεζών αποτελεί βασική αιτία νέας αύξησης του δημοσίου χρέους. Δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών.

9.Να σπάσει αυτός ο κύκλος της κρίσης. Αναστολή πληρωμών στους πιστωτές.

Απαραίτητη προϋπόθεση η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, εξισορρόπηση των φορολογικών βαρών με φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου, άτοκη και χαμηλή χρηματοδότηση της ανάπτυξης, και εφαρμογή σχεδίου αλλαγών στο κράτος την οικονομία και την κοινωνία.

Μέχρι να ισχύσουν οι όροι για μια τέτοια λύση, η επιλογή είναι η λύση της αναστολής των πληρωμών στους πιστωτές.

Σε ερώτηση του Flashnews.gr για το πως θα αντιδράσουν οι πιστωτές της χώρας σε ένα ενδεχόμενο αναστολή των πληρωμών προς αυτούς, και αν έχει προβλεφθεί μια τέτοια αντίδραση ο κ. Τσίπρας απάντησε πως\” η νεώτερη οικονομική ιστορία βρίθει από περιπτώσεις όπου κράτη αναγκάστηκαν προκειμένου να μην κατάρρευση η κοινωνία τους να οδηγηθούν σε αναστολή πληρωμών από τους πιστωτές.

Ακόμα και στις καταστατικές συμβάσεις του ΟΗΕ αναφέρεται πως αν μια χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης δημοσιονομ ικής ανάγκης οφείλει να θέτει σε προτεραιότητα την επιβίωση του λαού της και όχι τις απαιτήσεις προς τους πιστωτές.

Αυτό που προτείνουμε η στάση των πληρωμών αντί να είναι εσωτερική να γίνει προς το εξωτερικό μέχρι να πατήσουμε στα πόδια μας. Τίποτα χειρότερο δεν πρόκειται να μας βρει από αυτό που έχει συμβεί έως τώρα.

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ τόνισε πως είναι μεταφρασμένο το μνημόνιο 2 στα ελληνικά, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο για το πως ενδέχεται να αντιδράσουν οι λαοί της Ευρώπης σε πολιτικές οικονομικού σοκ.

Πριν την παρουσίαση οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης κύριοι Γιώργος Σταθάκης και Σπύρος Λαπατσιώρας αναφέρθηκαν στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στο τι ενδέχεται να συμβεί στο κοντινό μέλλον ως συνέπεια του δεύτερου μνημονίου.

Flashnews.gr/Ανδρέας Γερακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook