Ντροπή για το σύστημα υγείας χαρακτηρίζει την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης και θέτει ως κατεπείγουσα προτεραιότητα την επαναλειτουργία της, που, όπως σημειώνει, αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας των Χανίων.

Σε επιστολή του στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι «είναι ντροπή για το σύστημα υγείας, που όλοι μας υπερασπιζόμαστε, να επιστρέφουμε και πάλι στην αφετηρία, να τίθενται για άλλη μια φορά σε κίνδυνο ζωές, επειδή δεν είμαστε σε θέση, εδώ και χρόνια, να διασφαλίσουμε τις στοιχειώδεις συνθήκες που απαιτούνται για τη λειτουργία της Μονάδας».

Ο Χανιώτης βουλευτής καλεί τον υπουργό να χειριστεί το θέμα προσωπικώς και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση επαναλειτουργία της Μονάδας Νεογνών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Με ερώτηση μου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου (10389/19-5-2010), είχα ήδη από τον περασμένο Μάιο μεταφέρει στην προκάτοχό σας την αγωνία της κοινωνίας των Χανίων για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ενδιάμεση Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», η οποία λειτουργούσε κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, αποκλειστικά και μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στην ίδια ερώτηση επεσήμαινα, επίσης, την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης της Μονάδας από «ενδιάμεσης» σε «εντατικής» νοσηλείας.

Δυστυχώς, όμως, μετά από τις παραιτήσεις, για προσωπικούς λόγους, δύο επιμελητριών της Μονάδας, αυτή έμεινε μόνο με μία νεογνολόγο, τη διευθύντριά της, και όπως είναι εύλογο η συνέχιση της λειτουργίας της κατέστη αδύνατη. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων αναγκάστηκε χθες, 1η Μαρτίου 2011, να προβεί στην αναστολή της λειτουργίας της.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι ανάγκες της δυτικής Κρήτης είναι σημαντικές, καθώς ετησίως καταγράφονται 3.000 γεννήσεις. Η αναγκαστική μεταφορά των νεογνών που χρήζουν νοσηλείας είτε στο Ηράκλειο ή ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθιστούν κάθε διακομιδή νεογνού μια επικίνδυνη περιπέτεια για τη ζωή του.

Το κλείσιμο της Μονάδας δεν τιμά κανένα μας. Είναι ντροπή για το σύστημα υγείας, που όλοι μας υπερασπιζόμαστε, να επιστρέφουμε και πάλι στην αφετηρία, να τίθενται για άλλη μια φορά σε κίνδυνο ζωές, επειδή δεν είμαστε σε θέση, εδώ και χρόνια, να διασφαλίσουμε τις στοιχειώδεις συνθήκες που απαιτούνται για τη λειτουργία της Μονάδας.

Με δεδομένη την εξαιρετική σοβαρότητα του θέματος και γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία, σας καλώ να χειριστείτε προσωπικώς το πρόβλημα και να αναλάβετε άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Είναι απαίτηση της κοινωνίας των Χανίων.

Η πλήρης στελέχωση της Μονάδας, με κατεπείγουσες διαδικασίες, με υπέρβαση των όποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς και η αναβάθμισή της σε Εντατικής Νοσηλείας αποτελούν άμεσες προτεραιότητες, ώστε να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας ότι επιτελούμε, στο μέτρο του δυνατού, την αποστολή στην οποία μας έχουν τάξει οι πολίτες αυτής της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook