Ένα μουσείο συνολικού κόστους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, με εκθέματά του περιλαμβάνουν αντικείμενα, πίνακες, αλλά και φωτογραφίες υπενθυμίζουν σε όλους το ρατσισμό που βίωσαν οι Αφροαμερικανοί, άνοιξε τις πόρτες του στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Μουσείο Ρατσιστικών Αναμνηστικών (Museum of Racist Memorabilia) φιλοξενεί πληθώρα αντικειμένων και φωτογραφιών που απεικονίζουν τους Αφροαμερικάνους ως ανθρώπους βίαιους, τεμπέληδες και ως πολίτες χαμηλής νοημοσύνης.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πλειοψηφία των επισκεπτών θεωρεί το συγκεκριμένο μουσείο προσβλητικό για αυτό και αναχωρεί από αυτό με ανάμεικτα συναισθήματα.

Παρά τις ποικίλες αντιδράσεις ο ιδρυτής του μουσείου Ντέιβιντ Πίλγκριμ, ο οποίος κατάγεται από την Αφρική, με δήλωση του σε βρετανική εφημερίδα, εξηγεί πως ο σκοπός του μουσείου δεν είναι να προάγει τον ρατσισμό αλλά να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.\’\’Δε θέλω να προκαλέσω, στόχος μου είναι βάλω τους Αμερικανούς πολίτες σε σκέψη\’\’ σημειώνει ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν κατάπληκτοι με τα εκθέματα του μουσείου. Όπως αναφέρει η Νάνσυ Μέτλαχ, φοιτήτρια που επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο \’\’υπάρχουν κάποια κομμάτια της έκθεσης που σε κάνουν πραγματικά να ανατριχιάζεις. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα άνθρωπος μπόρεσε και έκανε όλα αυτά σε έναν άλλο άνθρωπο\’\’.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook