Στα \”καυτά\” προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων.

Όπως επισημαίνεται, επειδή αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές ζητούν συναντήσεις με το Δ.Σ. του Συλλόγου, οι κτηνοτρόφοι δημοσιοποιούν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής :

\”Επ’ ευκαιρίας της συνάντησης που ζητάνε με το σύλλογό μας αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές και κόμματα μπροστά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση που μας έχουν οδηγήσει όπως και για τις θέσεις και τα αιτήματά μας.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει καμία ολιγωρία, καμία επανάπαυση και αναμονή.

Όλοι μας πλέον έχουμε φτάσει σε απελπιστική κατάσταση. Το σύνολο των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων του νομού όπως και όλης της χώρας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας επειδή παράγει υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα που συμβάλουν στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Χρησιμοποιεί ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της ως πρώτη ύλη (ζωοτροφές). Αξιοποιεί άγονες χορτολειβαδικές εκτάσεις.

Όμως παρά την πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική της σημασία η κτηνοτροφία ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία που είναι αποτέλεσμα συνειδητής αντιλαϊκής κτηνοτροφικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στη χώρα μας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασικοί συνειδητοί και διαχρονικοί στόχοι αυτής της πολιτικής ήταν: η στασιμότητα και η συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας για να μετατραπεί η χώρα μας σε μια σίγουρη και διευρυμένη αγορά πλεονασματικών ζωοκομικών προϊόντων των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι κτηνοτρόφοι για να βελτιώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να αυξήσουν την παραγωγικότητά του δεν αύξησαν το εισόδημα τους αλλά μειώνεται κάθε χρόνο. Σε αντίθεση με τις τιμές των κτηνοτρόφων, οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής αυξάνονται κάθε χρόνο.

Είναι γνωστό ότι τα ντόπια ζωοκομικά προϊόντα διακρίνονται για την ποιότητά τους που παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και όχι εντατικά από μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με μέσα και μεθόδους που μεγιστοποιούν το κέρδος αλλά υποβαθμίζουν την ποιότητα και πολλές φορές συμβάλουν στην παραγωγή επικίνδυνων τροφίμων. Η προτίμηση και οι καλύτερες τιμές που απολαμβάνουν στην αγορά τα εγχώρια ζωοκομικά προϊόντα σε σχέση με τα εισαγόμενα επιβεβαιώνει την καλή ποιοτική τους κατάσταση.

Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για τα ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε ολοκληρωτική καταστροφή. Καθώς οι τιμές στο γάλα και το κρέας παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Τα δάνεια στέρεψαν και τα χρέη τρέχουν, χρεοκοπώντας κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
Κι ενώ το κτηνοτροφικό εισόδημα μειώνεται, το κόστος ζωής στην ύπαιθρο διογκώνεται. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, στα εισιτήρια μεταφοράς, όπως και στα κτηνοτροφικά μέσα και εφόδια καλπάζει με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.

Από κοντά έρχονται απανωτά βαριά χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση-τρόικα. Χαράτσια όπως: οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και τις εισφορές στον ΟΓΑ, το τέλος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά στο εισόδημα που την πληρώνουν και πολλοί κτηνοτρόφοι, η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Καθώς και αύξηση της φορολόγησης αφού προετοιμάζονται σχέδια για να κρατούν οι κτηνοτρόφοι λογιστικά βιβλία ώστε να γίνουν, υποτίθεται, επαγγελματίες κτηνοτρόφοι αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος, περαίωση (φέτος ήταν 500 ευρώ) κ.α.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα μειώσει κατακόρυφα τις αγροτικές επιδοτήσεις, θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που θα εκφραστούν με νέα μείωση του εισοδήματος.

Επεξεργάζονται σχέδια για να υποχρεώσουν όλους τους κτηνοτρόφους να κρατούν βιβλία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση (φόρος επιτηδεύματος, περαίωση κα), κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, ενώ σχεδιάζουν και τη φορολόγηση των χωραφιών.

Η ΑΤΕ παρακράτησε από όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους εισφορά για τον ΕΛΓΑ από την επιδότηση. Τα χρήματα παρακρατήθηκαν ανεξάρτητα από το αν οι δικαιούχοι επιδοτήσεων είχαν υπογράψει πάγια εντολή παρακράτησης ή όχι. Πρόκειται για εισπρακτική παρανομία.

Καλούμαστε τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης- ΠΑΣΕΓΕΣ, να πληρώσουμε χαράτσι για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των επιδοτήσεων μην μπορώντας να κάνουμε ενεργοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων διεκδικεί από την κυβέρνηση:

• Ελάχιστες εγγυημένες τιμές των προϊόντων μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το επάγγελμά μας και να επιβιώσουμε.
• Άμεση καταβολή της εξισωτικής επιδότησης του 2011.
• Να πάρει άμεσα μέτρα που θα διασφαλίζουν ελάχιστες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας. Να σταματήσει να κάνει πλάτες στα καρτέλ που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
•Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και την ένταση των ελέγχων κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και της νοθείας.
• Τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων κτηνοτροφικών χρεών, την παράταση του άτοκου δανείου και όχι να ζητείται η επιστροφή του με ληστρικό επιτόκιο 10% που ζητάει τώρα η Αγροτική τράπεζα.
• Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
• Όχι στο ανεξέλεγκτο πούλημα των βουνών μας σε εταιρείες που βάζουν ανεμογεννήτριες και μας διώχνουν από τόπους που ζούμε τις οικογένειές μας.
•Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300,000 ευρώ, με διαγραφή των τόκων-πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
• Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους κτηνοτρόφους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook