Ο σύλλογος κουλουράδων της Κωνσταντινούπολης έστειλε ένα έγγραφο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Πόλης, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα, ώστε να προστατευτεί το κουλούρι με εθνική και διεθνή πατέντα, ως αποκλειστικά τουρκικό προϊόν, το οποίο δεν έχει καμία ελληνική ρίζα.

Το κουλούρι αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα τρόφιμα στην Τουρκία και κουλουράδες υπάρχουν σε κάθε τουρκική πόλη. «Το κουλούρι είναι ένα σύμβολο για την Κωνσταντινούπολη. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής κληρονομιάς και το πρώτο μας τρόφιμο, για πλούσιους και φτωχούς. Σαν κουλουράς, προσωπικά, θα ντρεπόμουν πολύ αν ακολουθούσε την ίδια τύχη με άλλα τουρκικά παραδοσιακά προϊόντα που έχουν καπηλευτεί οι ξένοι» αναφέρει ο 32 ετών Οσμάν Γιλντιρίμ.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Τούρκοι προκαλούν τέτοιου είδους… πολιτιστικές συγκρούσεις με την Ελλάδα. Ο μπακλαβάς, το λουκούμι, αλλά και το θέατρο σκιών αποτέλεσαν ζητήματα πολιτιστικής κόντρας. Οι Τούρκοι αποφάσισαν, πάντως, να διεκδικήσουν προστατευμένη ονομασία προέλευσης και για το κουλούρι, αρνούμενοι να δεχθούν ότι αυτό, στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, προέρχεται από το βυζαντινό Κολίκιο.

Οι Τούρκοι από τις στέπες που προέρχονταν μάλλον δεν καλλιεργούσαν σιτηρά για να μπορούν να παρασκευάσουν έστω και κουλούρια. Άλλωστε, οι ίδιοι παραδέχονται ότι το δικό τους κουλούρι «γεννήθηκε» τον 15ο -16ο αιώνα. Παρ’ όλα αυτά, το διεκδικούν ως δικό τους!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook