Ημέρα περισυλλογής και στοχασμού είναι για τους Γάλλους το Σάββατο πριν προσέλθουν την επόμενη ημέρα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι υποψήφιοι έκαναν τις τελευταίες ομιλίες τους και όλοι πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της κάλπης που είναι σίγουρο ότι θα «ακουστεί» και πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας.

Η οικονομία ήταν το κυρίαρχο θέμα της αναμέτρησης με τους υποψήφιους να αφιερώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα και τις ομιλίες τους στο πώς θα αποφύγει η Γαλλία τα χειρότερα. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκαν και την τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα.

Ο Νικολά Σαρκοζί στις τελευταίες παρεμβάσεις του επανέφερε το ζήτημα της ενεργής συμμετοχής του στη διάσωση της Ευρωζώνης. «Ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ δεν υφίσταται πια» καθησύχασε τους συμπολίτες του σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Φρόντισε πάντως να τους υπενθυμίσει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη» και επέσεισε τον κίνδυνο να έχει η Γαλλία την τύχη της Ισπανίας.

Από την άλλη πλευρά θύμισε και πάλι στην πείρα του στην διακυβέρνηση έναντι του αντιπάλου του Φρανσουά Ολάντ που «για δέκα χρόνια ήταν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν ήταν επικεφαλής σε τίποτα σπουδαίο».

Ευθύνες στον Σαρκοζί για την δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας έριξε ο Ολάντ και επισήμανε ότι πρέπει να αναληφθεί ευρωπαϊκή δράση για να τονωθεί η ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η κρίση χρέους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ολάντ να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί και μπαίνει στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου, με προβάδισμα 14 μονάδων (57% με 43% σύμφωνα με τα ινστιτούτα CSA και BVA).

Τη δυναμική προς το δεύτερο γύρο θα καθορίσουν ο υποψήφιος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν. Ειδικά ο υποψήφιος της Αριστεράς κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του και να καταγράψει μεγάλες εστιάζοντας στην οικονομία καταθέτοντας σαφείς προτάσεις και πλαγιοκοπώντας τον Ολάντ ο οποίος είδε στα αριστερά του έναν υπολογίσιμο αντίπαλο.

 

In.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook