Την κατάρρευση των συνομιλιών της ολλανδικής κυβέρνησης μειοψηφίας με το ακροδεξιό κόμμα του Χερτ Βίλντερς για τον προϋπολογισμό επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, καλώντας έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για διαχείριση της κατάστασης τη Δευτέρα.

«Το επόμενο λογικό βήμα είναι οι εκλογές» ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. Ο ίδιος τόνισε όμως πως προτιμά να περάσουν πρώτα από το Κοινοβούλιο τα μέτρα λιτότητας, που στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος στα όρια της συνθήκης της ΕΕ.

Λίγο αργότερα, σε ξεχωριστές δηλώσεις του ο Χερτ Βίλντερς κάλεσε ανοικτά για «εκλογές όσο το γρηγορότερο δυνατό» λέγοντας και επισήμως πως αποσύρει την στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση Ρούτε.

Οι συνομιλίες για το πακέτο περικοπών μεταξύ 14 και 16 δισ. ευρώ αποδείχθηκαν, μετά από επτά εβδομάδες, αδιέξοδες.

Η απειλή πολιτικής αστάθειας λόγω της οικονομικής πολιτικής στη Ολλανδία, δημοσιονομικό «υπόδειγμα» της Ευρωζώνης, είχε προκαλέσει ανησυχίες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ηγεσίες πως ο Ρούτε θα αναγκαζόταν είτε να αναζητήσει νέους πολιτικούς συμμάχους -ενδεχόμενο αρκετά αμφίβολο- ή να καταφύγει στις κάλπες.

Η Ολλανδία είναι από τις ελάχιστες πλέον χώρες της Ευρωζώνης με άριστη αξιολόγηση και από τους τρεις βασικούς οίκους (Fitch, Moody's, S&P). Ωστόσο, η Fitch είχε «προειδοποιήσει» πρόσφατα τη χώρα πως βρίσκεται στα πρόθυρα υποβάθμισης εξαιτίας του χρέους της.