Τελευταία ενημέρωση: 1:45

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Ενυδρείο Κρήτης σε συνεργασία με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας(ΑΜΝΗ) της Νέας Υόρκης μετέφερε στην Κρήτη και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη την διεθνή έκθεση με θέμα:

« Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. Κλιματική Αλλαγή: Η Απειλή για την Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον»

Το πρωί, όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο σημείο της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις ξεναγήσεις σε βάθος 125 μέτρων με το βαθυσκάφος του ΕΛΚΕΘΕ.

Η πόντιση του βαθυσκάφους που βλέπετε στη φωτογραφία του Flashnews.gr,  έγινε από το Ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης.

\"\"

Το Flashnews.gr με τον  Μάριο Διονέλλη βρέθηκε στην εντυπωσιακή ξενάγηση και μας έχει υποσχεθεί ένα εντυπωσιακό βίντεο που θα προβληθεί σύντομα από το σελίδα μας

\"\"

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Κρήτη

«Είναι επιτακτική η ανάγκη, το χρέος όλων μας να προλάβουμε πριν είναι αργά τη μεγάλη καταστροφή. Είναι ιερό χρέος να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Κρήτη, την Ελλάδα, τον πλανήτη», τόνισε ο καθηγητής – ερευνητής και δ/ντής του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο κ. Συνολάκης για να δείξει τις διαστάσεις και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις ζωές των ανθρώπων έκανε αναφορά στην πρόσφατη κακοκαιρία με τους θυελλώδεις ανέμους που έπληξαν την Κρήτη.

«Φανταστείτε αυτά τα φαινόμενα που συμβαίνουν κατά μέσο όρο μία φορά κάθε πέντε, δέκα χρόνια να τα βλέπουμε κάθε μερικούς μήνες. Αυτά θέλουμε να σταματήσουμε, να επιβραδύνουμε, ώστε πραγματικά να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα που θα είναι, αν όχι όπως την πήραμε, ακόμα και καλύτερη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο χρόνος δεν έχει χαθεί και ότι ακόμα προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε την καταστροφική πορεία στην οποία οδηγούμε τη γη

«Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να προλάβουμε, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, που είναι το πρώτο που θα εισπράξουμε και ήδη το εισπράττουμε στην Κρήτη με τη μορφή της διάβρωσης των παραλιών. Αυτές τις ωραίες, μεγάλες αμμώδεις παραλίες που έχουμε, αν δε σταματήσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα τις χάσουμε, θα τις καταπιεί η θάλασσα», τόνισε ο κ. Συνολάκης.


Η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση

Σε έναν χώρο που ξεπερνά τα 1000 m2, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, του σημαντικότερου παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος σήμερα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 8 ενότητες εκθεσιακών χώρων με θέματα που διαπραγματεύονται την ιστορία της παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες, τις επιπτώσεις στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για ένα βιώσιμο μέλλον τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

Τα θέματα της έκθεσης παρουσιάζονται από τη σκοπιά της επιστημονικής ανάλυσης των δεδομένων που υπάρχουν για το κλίμα και την αλλαγή του με σαφήνεια και απλότητα δημιουργώντας στον επισκέπτη την ανάγκη αναζήτησης πληροφοριών, αποδείξεων και συμπερασμάτων, ενώ πολλά διαδραστικά εκθέματα και διατάξεις τον προσελκύουν να πειραματιστεί και να τα διερευνήσει.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τεράστια σημασία των Ωκεανών και των Θαλασσών στην διαμόρφωση του παγκοσμίου κλίματος. Έτσι ένα ολόκληρο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στους Ωκεανούς με την παρουσία σύγχρονων μουσειολογικών εκθεμάτων, τα οποία σε πραγματικό χρόνο θα μεταφέρουν μετεωρολογικά δεδομένα από την ΝΑΣΑ δίνοντας έτσι στον επισκέπτη την δυνατότατα να έχει μια άμεση εικόνα για την εικόνα του πλανήτη.

Η έκθεση είναι ένα πανόραμα της σύγχρονης μουσειολογικής παρουσίασης ενός πολύπλοκου επιστημονικά θέματος, η εμπειρία για τον επισκέπτη είναι μοναδική ενώ ως σύνολο βιωματικής δραστηριότητας και μάθησης συνιστά μια πλήρη εκπαιδευτική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το Ενυδρείο Κρήτης, εκτός από την φιλοξενία των εκθεμάτων του ΑΜΝΗ, επεκτείνει την έκθεση με θέματα που αφορούν στην θαλάσσια έρευνα των ελληνικών θαλασσών, παρουσιάζοντας με ανάλογες μουσειολογικές προσεγγίσεις τα επιστημονικά αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων.

Επίσης, στον χώρο της έκθεσης καθημερινά και σε συγκεκριμένες ώρες θα παρουσιάζονται πειράματα με απλά υλικά που διερευνούν τα φαινόμενα του κλίματος και τους νόμους της Φυσικής που τα διέπουν. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν αυτές τις επιδείξεις σε μια «Παράσταση Επιστήμης» με στόχο τη διάδοση του πειραματισμού και της επιστημονικής σκέψης αφού θα παροτρύνουν τους θεατές και ειδικά τα παιδιά να μπορούν να τα επαναλάβουν μόνα τους και να ανακαλύψουν τη μαγεία της επιστήμης.

Μεγάλο ζητούμενο της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του επισκέπτη αλλά και η αναζήτηση λύσεων. Μικρών καθημερινών λύσεων που αν υιοθετηθούν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο ζήτημα της αλλαγής τους κλίματος. Ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να καταθέσει την δική του προσέγγιση αλλά και την δική του λύση στο θέμα.

Κατά την διάρκεια παραμονής της έκθεσης προγραμματίζεται να διοργανωθούν δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό που μαζί με την επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος θα κάνουν τον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών το ελκυστικότερο ίσως σημείο επίσκεψης στην Ανατολική Κρήτη.

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της προς το κοινό στις 19 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι τιμές εισόδου έχουν καθοριστεί στα 7 € για τον ενήλικα και στα 5 € για τα παιδιά (5-17 ετών) ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα προνομιακές τιμές τόσο για το κοινό εισιτήριο επίσκεψης με το Ενυδρείο όσο και για τις οικογένειες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν

Για περισσότερες πληροφορίες οι φίλοι του Ενυδρείου μπορούν να καλούν στο γνωστό τηλέφωνο 2810-337788.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook