Στη Γαλλία έχει σήμερα στραμμένο το βλέμμα η Αθήνα, ευελπιστώντας σε μια επικράτηση του σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Ολάντ και εκτιμώντας ότι αυτή πιθανόν να οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής της κυρίαρχης τάξης στην Ευρώπη.

Η ελληνική πολιτική τάξη εκτιμά ότι η εκλογή Ολάντ θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στη Μέρκελ για εγκατάλειψη της λιτότητας ως μοναδικής στρατηγικής και τόνωσης της πολιτικής της ανάπτυξης, ενώ η εγκατάστασή του στα Ηλύσια Πεδία θα αποτελεί πλήγμα στον σημερινό συντηρητικό γαλλογερμανικό άξονα.

Ίσως, μάλιστα, να αποτελεί και την αρχή του τέλους αυτού που καθιερώθηκε ως… Μερκοζί! Αντιθέτως, τα κόμματα της Αριστεράς εκτιμούν ότι η εκλογή Ολάντ δεν θα αλλάξει τίποτα, παρότι ο υποψήφιος του μετώπου της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει το σοσιαλιστή υποψήφιο με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που έρχεται σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία της Αριστεράς στην Αθήνα!

Υπενθυμίζεται ότι και ο Σαρκοζί έχει κινδυνολογήσει επανειλημμένως ότι «η Γαλλία θα έχει την τύχη της Ισπανίας» αν στην Προεδρία εκλεγούν οι σοσιαλιστές, ενώ ενδιαφέρον έχει πώς θα αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι αγορές: Αν, δηλαδή, θα πετύχουν να ενσωματώσουν τον Ολάντ ή αν θα συγκρουστούν μαζί του, σε μια εποχή που ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κρίση σε Ισπανία και Ιταλία.

Άγνωστο είναι επίσης πως τυχόν επικράτηση Ολάντ θα επιδράσει στις εκλογές που ακολουθούν στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αν, δηλαδή, «ξυπνήσουν» και αλλού τη σοσιαλδημοκρατία. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών πραγματοποιείται στις 6 Μαΐου, παράλληλα δηλαδή με τις ελληνικές κάλπες, ενώ σαφώς το σημερινό αποτέλεσμα στο Παρίσι θα έχει επιπτώσεις και στον άνεμο που «πνέει στην Αθήνα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook