Τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. «Δέσμευσή μας παραμένει η ανάληψη των απαραίτητων δράσεων ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», αναφέρει η τελική ανακοίνωση του ΔΝΤ μετά το πέρας των εαρινής διάσκεψης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Περισσότερες από 20 χώρες μέλη του ΔΝΤ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν ως «παγκόσμιο τείχος προστασίας» στα αποθεματικά του Ταμείου περισσότερα από 430 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αυτή η προσπάθεια, μαζί με τις εθνικές και περιφερειακές δομικές, δημοσιονομικές και νομισματικές δράσεις που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες, δείχνουν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και να θέσει σε πιο υγιείς βάσεις την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε δήλωσε ότι το ενισχυμένο τείχος προστασίας του ΔΝΤ «αναμένεται να βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να εξακολουθήσει να σταθεροποιεί την κατάσταση, η οποία παραμένει εύθραυστη». Ο ίδιος σημείωσε τις προόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους τελευταίους μήνες όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αύξησε τους πόρους του.

«Παρόλα αυτά δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ευρώπη μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις», επεσήμανε ο Σόιμπλε. «Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κυρίως πρέπει να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος τους».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε από την Ευρώπη να εξακολουθήσει «να υποστηρίζει δημιουργικά, ευέλικτα και επιθετικά τις χώρες καθώς προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις». Πάντως οι ΗΠΑ δεν συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ, τα οποία έπειτα από τις χθεσινές δεσμεύσεις περισσότέρων από 20 χωρών μελών θα ξεπεράσουν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξάλλου η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας μετά την ανακοίνωση την Παρασκευή του βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ότι η χώρα θα συνεισφέρει επιπλέον 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ. Ο Εντ Μπολς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph ότι ο Όσμπουρν δεν θα πρέπει να δώσει «ούτε μία επιπλέον πένα» και ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο Όσμπουρν αμύνθηκε χθες Σάββατο της απόφασής του λέγοντας: «Τα ενισχυμένα περιφερειακά και παγκόσμια δίχτυα ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη, να μειώσουμε τους κινδύνους διάχυσης και να θέσουμε την παγκόσμια οικονομία σε πιο σταθερές βάσεις». Μια εκπρόσωπος της οργάνωσης αρωγής Oxfam επεσήμανε από την πλευρά της ότι «οι αναπτυσσόμενες οικονομίες διασώζουν την Ευρώπη».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε χθες ότι οι νέοι πόροι του Ταμείου δεν «είναι ένα ειδικό πακέτο χρημάτων (…) που θα έχει την ταμπέλα της ΕΕ πάνω του, είναι για όλα τα μέλη του ΔΝΤ». Ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης Θάρμαν Σανμουγκαράτναμ, επικεφαλής της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το ενισχυμένο τείχος προστασίας του Ταμείου απέναντι στις κρίσεις χρέους θα είναι χρήσιμο μόνο αν στο μεταξύ οι ανεπτυγμένες χώρες προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη μέσα σε δύο με τρία χρόνια.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο κατά τη γνώμη μας είναι να επιστρέψουμε στην κανονική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε. «Αν δεν επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν θα επαναφέρουμε (το ΑΕΠ) στα επίπεδα που μπορεί να φτάσει, τότε δεν είναι δυνατή ούτε η δημοσιονομική βιωσιμότητα», πρόσθεσε ο Σανμουγκαράτναμ.