Το κυβερνητικό οικονομικό του πρόγραμμα μαζί με εξαγγελίες για την ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς σήμερα από το Ζάππειο και επανέλαβε ότι ο στόχος του είναι “καθαρή εντολή ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να μπορέσει να αλλάξει την Ελλάδα”.

Ξεκαθάρισε: “Όχι περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, όχι άλλη αύξηση φόρων, όχι ξανά οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις”.

Ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι “πρέπει να τα αλλάξουμε όλα για να διασώσουμε την δημοκρατία μας, και όταν λέμε όλα εννούμε όλα και το μοντέλο παραγωγής και το σύστημα διακυβέρνησης”

Εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροδεξιάς.

“Μέχρι τώρα ξοδεύαμε δανεικά και χρεώναμε τα παιδιά μας, παράγαμε όλο και λιγότερα και καταναλώναμε όλο και περισσότερα. Αυτό πρέπει να αλλάξει.Η δημοκρατία μας έχει πρόβλημα, τα δικαιώματα των πολλών καταπατώνται απο τα προνόμια των λίγων, οι κομματικοί στρατοί παλεύουν εναντίον του ιδιωτικού τομέα, οι συντεχνίες συντρίβουν εκείνους που προσπαθούν να ζήσουν από την αγορά. Η Ελλάδα έχει πλούτο, ο φυσικός πλούτος, ο ορυκτός τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και το δαιμόνιο του Έλληνα αν τα αξιοποιήσουμε στις διεθνείς αγορές θα έχουμε ανάπτυξη” ανέφερε χαρακτηριστικα. Η μεγαλύτερη αποτυχία της μεταπολίτευσης είναι ότι οδήγησε στην χρεοκοπία μία χώρα με τεράστιο πλούτο, εμείς πιστεύουμε στην Ελλάδα και στον πλούτο της\” είπε χαρακτηριστικά.


Δεσμεύτηκε ότι στις πρώτες έξι εβδομάδες θα προχωρήσει σε τέσσερα σημαντικά νομοσχέδια: το πρώτο για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το δεύτερο θα είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, το τρίτο θα αφορά την περικοπή των δαπανών και την περιστολή της δημόσιας σπατάλης και τέταρτοτο πολυνομοσχέδιο για την Ανάπτυξη με θεσμικές παρεμβάσεις απαραίτητες για να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Αποδεχόμαστε το στόχο της περικοπής του ελλείμματος και της μείωσης του χρέους, αποδεχόμαστε τις βασικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: “Πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο Ανάκαμψη και να διορθωθούν οι αδικίες για να υπάρξει κοινωνική συνοχή. Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξες και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα κάτι που το έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Τα ισοδύναμα μέτρα για αυτά που είπαμε είναι 550 εκατομμύρια ευρώ και ενδεικτικά μπορούν να βρεθούν από αύξηση του φόρου στα κέρδη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και από την μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.

Εξετάσαμε δαπάνες του δημοσίου που μπορούν να κοπούν χωρίς να θιγούν οι μισθοί και η ποιότητα των υπηρεσιών. Μία τέτοια περικοπή φθάνει αμέσως τα 400 εκατομμύρια ευρώ”.

Δάνεια και ακίνητα

Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε μέτρα για τους δανειολήπτες: η δόση των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους, όσοι έχουν μεγάλο πρόβλημα για μία τριετία θα πληρώνουν μόνο τόκους, είναι μέτρο που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και αντέχουν οι τράπεζες.

Παράλληλα, εξήγγειλε ότι θα δρομολογηθεί η επιδότηση με 2% για 10 χρόνια στα στεγαστικά δάνεια για την 1η κατοικία, ενώ θα καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ – \”το χαράτσι του κ. Βενιζέλου που έφερε ζημιές και στην ίδια τη ΔΕΗ\”, όπως είπε – με την καθιέρωση ενιαίου φόρου για την ακίνητη περιουσία, όπως το ΕΤΑΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε με νόημα ότι δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα. \”Πρέπει να αναπνεύσει η μεσαία τάξη που συντρίβεται από φόρους. Η Ελλάδα είναι χώρα νοικοκυραίων, μην το ξεχνάμε\”, είπε με έμφαση.

Οι μικροομολογιούχοι

Επίσης, για τους ομολογιούχους που έχασαν τα χρήματά τους από το “κούρεμα” των ομολόγων είπε ότι “ πρέπει να αποζημιωθούν, υπάρχει τρόπος να γίνει κυρίως με φορολογικές ελαφρύνσεις μελλοντικών χρόνων”. Αναφέρθηκε όμως και στο “πού θα βρεθούν τα 11,5 δισ. που είναι τα μέτρα του Ιουνίου; Η απάντηση είναι από την περικοπή της δημόσιας σπατάλης. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για περικοπές 18 δις. Και με την Ανάπτυξη της οικονομίας, για κάθε 1% που μειώνεται η ύφεση το έλλειμμα μειώνεται κατά ένα δις ευρώ.


Αποκρατικοποιήσεις και ανάπτυξη

Ειδική αναφορά έκανε στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ που θα δωθούν προς ιδιωτικοποίηση, τα δίκτυα και οι υποδομές θα μείνουν στα χέρια του δημοσίου αλλά οι λειτουργίες θα ιδιωτικοποιηθούν. “Αν δεν ιδιωτικοποιήσουμε τώρα την “ΤΡΑΙΝΟΣΕ” σύντομα θα απαξιωθεί τελείως. Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους θα επιφέρουν γενικότερη ανάπτυξη. Ό, τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί θα ιδιωτικοποιηθεί και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ρώσους Γάλλους κλπ. είπε. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργιεας απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό” ανέφερε.

Μίλησε όμως και για το πώς θα θα προχωρησει η ανάκαμψη το ταχύτερο δυνατόν:

Πρώτον με τα κοινοτικά κονδύλια 14,5 δις του ΕΣΠΑ που πρέπει να απορροφηθούν τα επόμενα τρία χρόνια.

Δεύτερον εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά. Από την επανακαφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προκύψουν περιθώρια και θα υπάρχει ενίσχυση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τρίτον με την επιστροφή στις επιχειρήσεις των χρημάτων που χρωστά το δημόσιο ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

«Θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις παραχώρησεις όπως τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμιά μας και θα αναπτύξουμε ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων με ευρωπαικά κονδύλια που υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά.

Φορολογία

Μίλησε για την φορολογική του πολιτική: Προχωράμε σε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων εφόσον χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και εξήγησε: Μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων στο 15%. Φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων. Θα καθιερωθούν τρια επίπεδα ΦΠΑ 19%, 9%, 5% και στο τέλος θα υπάρξει και μείωση στην φορολογία στα φυσικά πρόσωπα”.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί σταδιακά στο 32% για τους πολίτες, ανέφερε.

“Θα αποενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, ο επιχειρηματίας είναι φίλος του ελληνικού λαού” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Πρέπει να τον βοηθούμε να κρατά τον υπάλληλο και να παίρνει κι άλλους\” τόνισε, εξαγγέλοντας μείωση φορολογικών συντελεστών στο 15% για τις επιχειρήσεις.

Γενικά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος είπε ότι θα μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας, θα μειωθεί η επαφή του εφόρου με τον φορολογούμενο και θα αυξηθούν οι ποινές για τους φοροφυγάδες.

Ακόμη ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε ότι θα δοθεί φορολογική αμνήστευση για όσους επιστρέψουν καταθέσεις

Μείωση της γραφειοκρατίας

Υποσχέθηκε ότι θα καταπολεμήσει την γραφειοκρατία ξεκινώντας από την κυβέρνηση: “Ξεκινάμε με 15 υπουργεία στην αρχή για να φθάσουμε στα δέκα υπουργεία στο τέλος της τετραετίας” ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα γίνει συνέωση υπηρεσιών του δημοσίου που σήμερα είναι πολλές και κατακερματισμένες.

Ειδικό κεφάλαιο στο πρόγραμμά του είναι η μείωση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας: Δεσμεύτηκε για “Φαστ Τρακ” για όλες τις σημαντικές επενδύσεις και ειδική υπηρεσία απεμπλοκής επενδύσεων, συμψηφισμό των οφειλών από και πρός το Δημόσιο και σύσταση γενικής γραμματείας εξωστρέφειας. Εξήγγειλε ακόμη προγράμματα για την μείωση του ενεργειακού κόστους και για προγράμματα καθετοποίησης και εξαγωγής προιόντων της πρωτογεννούς παραγωγής καθώς και ενεργειακή επεξεργασία των απορριμάτων. Επίσης προγράμματα αύξησης του τουρισμού και της παραθεριστικής κατοικίας καθώς κα αναπτυξιακό πρόγραμμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές.

Επίσης, θα υπάρξει οριστική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, ενώ θα δοθούν διευκολύνσεις φορολογικές σε όσους ξένους παραμένουν επί μακρόν στην Ελλάδα και διευκολύνσεις για βίζα σε Ρωσία και Κίνα

Ο κ. Σαμαράς έκλεισε, λέγοντας ότι για να υλοποιηθεί η πολιτική του χρειάζεται η ομπρέλα της Ευρώπης και διατυπώνοντας τον στόχο του για ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του ενώ επανέλαβε την δέσμευσή του ότι θα κάνει εξεταστική επιτροπή για το πως φθάσαμε στο μνημόνιο. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει όσα χρειάζεται με τους θεματοφύλακες του κρατισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook