Τις τελικές λύσεις όσον αφορά στην επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτηρο αναζητούν κυβέρνηση ,Τράπεζα της Ελλάδος και οι επικεφαλής των δυο οργανισμών. Σε πρώτη φάση ΑΤΕ και ΤΤ έλαβαν νεα παράταση, μέχρι τέλους Μαΐου, για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την εκ νέου κεφαλαιακή ενίσχυση των δύο κρατικών τραπεζών με την παράλληλη ριζική αναδιάρθρωσή τους. Πηγές που πρόσκεινται στις διοικήσεις των δυο τραπεζών έκαναν λόγο για λύση που θα ευνοεί όλες τις πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήρο, δεν υπάρχει περίπτωση να σπάσει σε bad και good bank (όπως θα γίνει μάλλον με την ΑΤΕ) καθώς το ΤΤ δεν έχει κακά δάνεια . Οι ζημιές του για το 2011 προήλθαν αποκλειστικά απο το haircut των ελληνικών ομολόγων.

Παντως σε καθε περίπτωση άμεση ήταν η επέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την κεφαλαιακή θωράκιση του συστήματος: το ΤΧΣ δεσμεύθηκε για την ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών με κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ.

Με τη συνδρομή του ΤΧΣ οι τέσσερις μεγάλοι εξασφαλίζουν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8%, που τις καθιστά βιώσιμες και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα. Παράλληλα, η έγγραφη δέσμευση του ΤΧΣ για την κάλυψη των σχεδιαζόμενων αυξήσεων κεφαλαίων επέτρεψε τους ορκωτούς εκλεκτές να χορηγήσουν «καθαρά» πιστοποιητικά, δηλαδή, χωρίς να διατυπώνουν επιφυλάξεις για κινδύνους και αβεβαιότητες για την οικονομική κατάσταση των τραπεζών.

Το ΤΧΣ, με τις επιστολές που απέστειλε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις διοικήσεις των τραπεζών, δεσμεύθηκε για τη συμμετοχή του στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στελέχη της Eurobank τονίζουν ότι τα κεφάλαια που θα αντλήσει από το ΤΧΣ θα περιοριστούν περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ μετά την πώληση θυγατρικών (Polbank, Tekfen) και την επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων.

Την Παρασκευή η Alpha Bank ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης επαναγοράς ομολόγων που είχε εκδώσει, ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποκτήσει με discount που κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%.

Το Ταμείο εώς τώρα έχει διαθεσιμα 25 δισ. ενώ έως τον Ιούνιο εκτιμάται οτι θα έχουν εισρευσει επιπλέον 23 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook