Μοναδικό προϊόν της Κρήτης, χαρακτηρισμένο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, είναι το παξιμάδι.

Διαφορετικά σχήματα, διαφορετικά μεγέθη, διαδορετικοί τύποι, επιλογές για όλα τα γούστα και όλες τις ανάγκες.

Μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης. Έτσι μπορεί να υπάρχει πάντα στο ντουλάπι του σπιτιού μας είτε γιατί το προτιμάμε γευστικά είτε γιατί λόγω μειωμένης κατανάλωσης δεν εξυπηρετεί η επιλογή του ψωμιού.

Με τι μπορείτε να το συνδυάσετε; Οι επιλογές πολλές, όσες και τα υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα σας! Γιατί το παξιμάδι έχει το χαρακτηριστικό της κρητικής κουζίνας, που όλα τα υλικά παντρεύονται και δένουν αρμονικά!

Παξιμάδι με ντομάτα, μυζήθρα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο! Δηλαδή ο πασίγνωστος ντάκος ή κουκουβάγια! Ένας δυνατός συνδυασμός με ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών και ένα πακέτο ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Παξιμάδι με γραβιέρα! Ένα γεύμα που μπορεί να σας ικανοποιήσει όλες τις ώρες της μέρας, να σας γεμίσει με ενέργεια και να καλύψετε σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο.

Παξιμάδι με την σούπα! Για τους χειμερινούς μήνες, που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε αρκετές σουπίτσες, για να ζεσταθούμε και να απολαύσουμε καλύτερα τα χειμωνιάτικα λαχανικά.

Παξιμάδι με γιαούρτι και μέλι! Για τους συντηρητικούς στην γεύση, που θέλουν ένα απλό και εύκολο γεύμα που θα τους ικανοποιήσει τις ενεργειακές τους ανάγκες αλλά και σημαντικές ποσοστό πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που θα δώσει το πολύτιμο μέλι.

Παξιμάδι με κομπόστα φρούτων και μυζήθρα! Σε ένα αυτοσχέδιο και απλο γλύκισμα για όσους αποφεύγουν την κατανάλωση της ζάχαρης και αποφεύγουν τα πολυ λιπαρά γλυκά. Ένα αυτοσχέδιο – παραδοσιακό τσιζ κεικ στην ουσία που θα σας ενθουσιάσει!

Παξιμάδι με ρόφημα βοτάνων! Για ένα απλό σνακ που θα τονώσει τον οργανισμό με τα ισχυρά φυτοχημικά των βοτάνων που θα ευεργετίσουν τον οργανισμό σας. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε ποιο βότανο ταιριάζει στην περίπτωση σας. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε μέλι για μια πιο γλυκιά γεύση και όχι μόνο!

Παξιμάδι με κρασί! Όπως οι αρχαίοι! Για την ακρίβεια νερωμένο κρασί αλλά πολλές φορές ακόμα και για πρωινό κατανάλωναν αυτό τον συνδυασμό. Τα θρεπτικά συστατικά του παξιμαδιού σε συνδυασμό με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του κρασιού πρέπει να ήταν ένα από τα μυστικά της μακροζωίας των παλιών!

Παξιμάδι με ελιές, ντομάτα και αγγούρι κοφτό και μια τσικουδιά! Γιατί το καλοκαιράκι, σηκώνει ελαφρύ μεζέ με εποχιακά λαχανικά. Και για όσους παραξενεύονται με την τσικουδιά να υπενθυμίσουμε ότι οι νέες συστάσεις δίνουν έμφαση στην καλή παρέα και στην κοινωνικοποίηση! Οπότε η τσικουδιά είναι μια πρόφαση για να βρεθείτε και να περάσετε καλά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Μυστικό της Κρητικής μακροζωίας θεωρείτε η παρέα στο καφενείο και το μοίρασμα με τους συγχωριανούς των προβλημάτων και των ανησυχιών ώστε να \’\’ξεθυμάνει\’\’ η εσωτερική ανησυχία.

Παξιμάδι με… Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε επ\’ άπειρον!

Το παξιμάδι είπαμε, πάει με όλα! Και δεν έχετε παρά να το εντάξετε στο διαιτολόγιο σας και να επωφεληθείτε από την γεύση του και την πλούσια διατροφική του αξία.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook