Μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις της ευρωζώνης, η Ολλανδία, περνάει κρίση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κυβερνητικός, κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Mark Rutte δεν συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας (ύψους 14-16 εκατ. ευρώ για να καταπολεμηθεί το έλλειμμά τους) με τον σύμμαχό του Geert Wilders, δημιουργώντας, έτσι, σκηνικό πρόωρων εκλογών.

Σαν αποτέλεσμα, για να καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει τα σκληρά μέτρα θα χρειαστεί να ζητήσει την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, λόγω των εξελίξεων, αμφισβητείται το κατά πόσο, στο μέλλον, η Ολλανδία θα στηρίξει μέτρα της ευρωζώνης κατά της κρίσης.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Maurice de Hond, η οποία αναφέρεται στο Reuters, η Ολλανδία παραμένει διαιρεμένη πολιτικά. Η δημοσκόπηση κατέδειξε πως δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέος συνασπισμός σύντομα, ότι ο Wilders χάνει έδαφος ενώ, ταυτόχρονα, μοιάζει να ανεβαίνει η δημοτικότητα του Rutte.

Δυστυχώς, η παρούσα δυναμική δημιουργεί ζοφερό σκηνικό και στις χρηματαγορές, ειδικότερα, λόγω της ασταθούς κατάστασης σε Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και ευρύτερα στην ευρωζώνη.

Σε πτώση το ολλανδικό χρηματιστήριο

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte έχει βρίσκεται σε έκτακτο συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ο τοπικός δείκτης AEX  παρουσίασε πτώση 7,69 μονάδων, αγγίζοντας το – 2.49%.

Ο Joshua Raymond της City Index επιβεβαίωσε πως οι επενδυτές είναι «μαζεμένοι» εξαιτίας της αποτυχίας συμφωνίας για τα μέτρα λιτότητας: «Για μια ακόμα φορά, ο πολιτικός αναβρασμός, σε συνδυασμό με την κρίση στην ευρωζώνη απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές…».

Εκτός από τον Raymond και ο Martin van Vliet της ING συμφώνησε, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Guardian ότι, «η κρίση της ευρωζώνης παραμένει σε δύσκολη κατάσταση» και παρόλο που στόχος είναι τα καλύτερα επίπεδα ανάπτυξης μέσα στο δεύτερο μισό του 2012, «όλα μιλούν για παρατεταμένη ύφεση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook