Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούουν οι γιατροί για την υγεία των μεταναστών που διανύουν την 38η ημέρα απεργίας πείνας. Περισσότεροι από 80 μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εισήχθησαν χθες σε νοσοκομεία, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δεκάδες μετανάστες καταρρέουν, μετά και την απεργία δίψας στην οποία προχωρούν εδώ και αρκετές ημέρες. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι έντονη αφυδάτωση, αρχόμενη οξεία νεφρική ανεπάρκεια, κοιλιακοί πόνοι και καρδιακές αρρυθμίες.

Σύμφωνα με τον γιατρό Θανάση Καραμπέλη, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο κάποιος να μείνει με χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ ανά πάσα στιγμή υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός αιφνίδιου θανάτου. \”Παίζουμε με τη φωτιά. Είναι τεράστιες οι απειλές για την υγεία και τη ζωή αυτών των ανθρώπων και εγώ προσωπικά είχα ήδη προειδοποιήσει την Πολιτεία εδώ και μερικές μέρες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή\”, τόνισε το μέλο της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τους μετανάστες του μεγάρου Υπατία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μετανάστες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και επέστρεψαν στο μέγαρο συνεχίζουν την απεργία πείνας, αλλά όχι και την αποχή από το νερό, κατόπιν σχετικών υποδείξεων από τους γιατρούς.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννη Ργκούσης, σε δηλώσεις του εχθές, επέρριψε τις ευθύνες για την επιδείνωση της υγείας των μεταναστών σε \”πολιτικούς καθοδηγητές\”, που \”βγαίνουν καθημερινά και μιλούν στα κανάλια\”. Υποστήριξε ότι έχουν απαγορεύσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των μεταναστών και την ενημέρωσή τους για το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ενώ τους κατηγόρησε ότι εμπόδισαν τους γιατρούς του ΚΕΛΠΝΟ να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους απεργούς πείνας. Τέλος επέμεινε στην πρόταση της κυβέρνησης για την υπαγωγή των μεταναστών σε καθεστώς εξάμηνης ανοχής, αποκλείοντας για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο νομιμοποίησής τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook