Επίθεση από χάκερ δέχθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής η κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε πως τα βασικά δεδομένα δεν ετρώθησαν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε πως η ιστοσελίδα επλήγη από ιό, ο οποίος διέγραφε στοιχεία από την κύρια σελίδα του υπουργείου. Τα ευαίσθητα στοιχεία πάντως είναι αποθηκευμένα στους εσωτερικούς σέρβερ και συνεπώς δεν έπαθαν κάτι σοβαρό.

Το πρακτορείο ISNA μετέδωσε πως δύο από τις ιστοσελίδες του υπουργείου υπέστησαν εισβολή από τον ιό Viper, ο οποίος διέγραψε αρκετά αρχεία του.

Ειδικοί εκτιμούν πως ο ιός κατασκευάσθηκε είτε από το Ισραήλ, είτε από τις ΗΠΑ, χώρες οι οποίες αποβλέπουν στην παρεμπόδιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Για προληπτικούς λόγους το σύστημα τηλεπικοινωνιών που ελέγχει τη νήσο Χαργκ και άλλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν αποσυνδέθηκαν από το Ίντερνετ.

Το 2010, περίπου 30.000 υπολογιστές στο Ιράν προσβλήθηκαν από τον πολύπλοκο ιό Stuxnet, ο οποίος έπληττε τερματικά που ήσαν συνδεδεμένα με τους φυγοκεντριστές για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.