Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Μπαχρέιν μετά την κηδεία ενός διαδηλωτή που βρέθηκε νεκρός το Σαββατοκύριακο.

Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικού τμήματος στη συνοικία αλ Μπιλαντ αλ Κάντιμ της Μανάμα, στη διάρκεια διαδήλωσης στην οποία πήραν μέρος 15.000 άνθρωποι μετά την κηδεία του Σάλαχ Άμπας Χαμπίμπ, το πτώμα του οποίου βρέθηκε γεμάτο σκάγια μία ημέρα αφού συμμετείχε σε μια διαδήλωση και συγκρούστηκε με την αστυνομία.

Η αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Στο μεταξύ δικαστήριο του Μπαχρέιν ανέβαλε την εκδίκαση της έφεσης που έχει υποβάλει ο ακτιβιστής κρατούμενος Αμπντελχαντί αλ Χουάτζα, που κάνει απεργία πείνας από τις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Η έφεση του Χαουάτζα και ακόμη 20 ακτιβιστών θα εκδικαστεί στις 30 Απριλίου.

Ο Χαουάτζα, που είναι επίσης και υπήκοος Δανίας, κάνει απεργία πείνας από τις 9 Φεβρουαρίου ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος. Έχει καταδικαστεί μαζί με άλλους αντικαθεστωτικούς σε ισόβια κάθειρξη επειδή, σύμφωνα με το καθεστώς του Μπαχρέιν, συνωμότησε για την ανατροπή της σουνιτικής μοναρχίας στη διάρκεια των περσινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις οποίες κυρίως σιίτες ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα τον Απρίλιο οι αρχές του Μπαχρέιν απέρριψαν ένα αίτημά να μεταφερθεί ο ακτιβιστής στη Δανία για ιατρική περίθαλψη. Η οικογένεια του Χαουάτζα εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση της υγείας του και φοβάται ότι θα πεθάνει στη φυλακή. Πάντως ο γενικός εισαγγελέας

του Μπαχρέιν εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι ο 52χρονος ακτιβιστής είναι «είναι καλά στην υγεία του».

Αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονταν έξω από τη δικαστική αίθουσα για να διαμαρτυρηθούν, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας.