Μετά τις εκλογές βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς και στο εφάπαξ με δεδομένη τη δέσμευση του μνημονίου για προώθηση σχετικής ρύθμισης τον Ιούνιo.

Με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητήθηκε αυτές τις μέρες για δεύτερη φορά να εντοπιστούν τα εφάπαξ που δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν.

Πιο... κοφτερό θα είναι το μαχαίρι στα διπλά εφάπαξ που ακόμα (!) εισπράττουν οι υπάλληλοι της Βουλής και του Υπουργείου Εσωτερικών , από το «χρεωκοπημένο» ταμείο πρόνοιας αλλά και από ειδικούς λογαριασμούς που έχουν συστήσει .

Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 30% ανάλογα με τα στοιχεία οικονομικά , δημογραφικά και στατιστικά που θα αποστείλει κάθε ταμείο στο Υπουργείο Εργασίας . Οι νέες αναλογιστικές μελέτες που εκπονήθηκαν δείχνουν δραματικά ελλείμματα ενώ οι προηγούμενες πριν από το κούρεμα των ομολόγων είχαν δείξει ότι τα ταμεία, μπορούν σε βάθος χρόνου να καλύψουν μόνο το 60% των παροχών .

Το υπόλοιπο 40% θα πρέπει να περικοπεί.

Οξύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων . Σήμερα εκκαθαρίζονται ακόμα αιτήσεις του 2009 και στην ουρά αναμένουν 50.000 υπάλληλοι. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους όταν θα έρθει η σειρά των 100.000 αιτήσεων των εκπαιδευτικών που υποβλήθηκαν μαζικά τον Αύγουστο του 2010 υπό το φόβο του ασφαλιστικού , το σύστημα θα «μπουκώσει» ξανά και η αναμονή θα ξεπεράσει τα 7 χρόνια .

Ήδη 560 άτομα από τα 50.000 που βρίσκονται στην ουρά, απεβίωσαν περιμένοντας το εφάπαξ, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από ένας στους εκατό απόμαχους της εργασίας δεν το λαμβάνουν ποτέ.

Το έλλειμμα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το ταμείο μπορεί να καλύψει μόλις το 15% των σημερινών παροχών... Σε δύσκολη θέση, αναμένεται να βρεθούν και οι ασφαλισμένοι του κλάδου πρόνοιας των ιερέων, καθώς παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 59%.

Οι αποχωρήσαντες δημόσιοι υπάλληλοι ήδη έχουν υποστεί μείωση 20% του εφάπαξ ενώ στους εν ενεργεία έχει υποβληθεί αύξηση της εισφοράς υπέρ του ταμείου . Το υπουργείο εργασίας εξετάζει νέα μείωση του εφάπαξ σε συνδυασμό με νέα επιβολή εισφοράς στους εν ενεργεία 1% . Για λόγους δικαιοσύνης , το Υπουργείο θα βάλει και πάλι στο στόχαστρο παλαιότερες γενιές συνταξιούχων που πήραν έως το Δεκέμβριο του 2009 , το εφάπαξ τους από το ταμείο πρόνοιας χωρίς απώλειες .

Πιθανόν να αυξήσει την εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ που παρακρατείται από τις συντάξεις τους ..Μία ακόμα εναλλακτική λύση που εξετάζεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και κυρίως με το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων είναι ο συμψηφισμός του εφάπαξ με τις οφειλές των δανειοληπτών ώστε να ενισχυθεί ή ρευστότητα του ταμείου . Οι δικαιούχοι εφάπαξ που είναι συγχρόνως και δανειολήπτες δεν ξεπερνούν τα 5.500 άτομα.

Μεγάλες αναμένονται οι περικοπές και στους κλάδους πρόνοιας των σωμάτων ασφαλείας καθώς το αναλογιστικό έλλειμμα στον κλάδο των αστυνομικών είναι της τάξης του 9% και σκαρφαλώνει στο 19%, για τον κλάδο των ασφαλισμένων στην πρώην αστυνομία πόλεων.

Μείωση κοντά στο 30% του εφάπαξ δείχνει η αναλογιστική μελέτη για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ ,20% για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ , 20% για τους υπαλλήλους της Εθνικής τράπεζας και 6% για τους ασφαλισμένους στην πρώην Ιονική - Λαϊκή βάσει του αναλογιστικού ελλείμματος που εμφανίζουν τα ταμεία τους.

Στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται μελέτες για τους κλάδους πρόνοιας του ΤΑΠΙΤ, όπως για αυτό των εργαζόμενων στις φαρμακευτικές εταιρείες, με αναλογιστικό έλλειμμα που αντιστοιχεί σε μείωση του εφάπαξ κατά 55%, ή κατά 38% για τον κλάδο πρόνοιας των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα.

Πιο εύρωστα εμφανίζονται τα ταμεία πρόνοιας των εργοληπτών μηχανικών δημοσίων έργων, αφού οι κλάδοι πρόνοιας του ΕΤΑΑ, δείχνουν αναλογιστικό έλλειμμα 4% για τους εργολήπτες και -11% για τους μηχανικούς.

protothema.gr