Η ικανότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της θα είναι σημαντικά περιορισμένη εάν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ, ενώ και άλλες υπερχρεωμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα παρόμοια προβλήματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo.

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική όσο θα είναι στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Χανς Βένερ-Σιν, πρόεδρος του Ifo, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

«Εάν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη, θα υπάρχει συνεχιζόμενη και μαζική ανεργία. Όμως, εάν εξέλθει θα σημειώσει απότομη ανάκαμψη», είπε, προσθέτοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

Προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους.

«Η μείωση των μισθών και των τιμών στον βαθμό που απαιτείται σε ορισμένες από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι αδύνατη, παρά τα όσα λένε οι πολιτικοί», είπε. «Η πολιτική δεν μπορεί να ξεπεράσει τους νόμους των οικονομικών» προσέθεσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα 100 δισ. ευρώ που έχει λάβει ως οικονομική βοήθεια για να διευκολύνει την έξοδό της από το ευρώ.

 
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook