Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ύστερα από προετοιμασία του υπουργείου Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Διιαιωμάτων, πήρε την απόφαση η Ελλάδα να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επιπρόσθετα ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως η προετοιμασία για την παρέμβαση της χώρας μας στην συγκεκριμένη υπόθεση έγινε με τη συμβολή και συνεργασία άξιων Ελλήνων διεθνολόγων και ξένων εμπειρογνωμόνων με απτή εμπειρία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Αναφερόμενος στη σοβαρότητα και σημασία του θέματος, καθώς και στον ιδιαίτερο συμβολισμό του, ο Πρωθυπουργός τόνισε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο πως για την απόφαση της ελληνικής πλευράς έπρεπε να εξεταστούν προφανείς ηθικοί, νομικοί και πολιτικοί λόγους, αλλά και σημαντικά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας και τα συνολικά συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας.

«Είναι προφανές», τόνισε, «ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος» και πρόσθεσε: «Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

Παρέμβαση επίσης στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, και πιο συγκεκριμένα για τις αξιώσεις του Διστόμου.

Σημειώνεται ότι η σχετική προθεσμία για τη δυνατότητα παρέμβασης έληγε στις 14 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook