Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του Νικολά Σαρκοζί να αποσπάσει ψήφους της Άκρας Δεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Γαλλία θα ασκήσει πιέσεις την Πέμπτη -στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων- στις χώρες-μέλη της ΕΕ να δεχθούν το κλείσιμο των εθνικών συνόρων σε περίπτωση μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης. Το αίτημα αυτό αντιμετωπίζεται με πολλές επιφυλάξεις.

«Οι Γάλλοι δεν θέλουν μία \”Ευρώπη σουρωτήρι\”. Αυτό είναι το μήνυμα που δέχθηκα» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί την Δευτέρα, την επομένη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που χαρακτηρίσθηκε από την πολύ υψηλή επίδοση της Μαρίν Λεπέν.

«Εάν η Ευρώπη δεν είναι δε θέση να υπερασπισθεί τα σύνορά της, η Γαλλία θα το πράξει. Έχει τελειώσει η Ευρώπη που δεν ελέγχει τη μεταναστευτική ροή» τόνισε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Αυτή τη θέση θα παρουσιάσει την Πέμπτη στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Κλοντ Γκεάν.

Ο Γάλλος υπουργός θα ζητήσει να προβλεφθεί η δυνατότητα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων για διάστημα ενός μηνός σε περίπτωση που κριθεί ότι τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά. Παράλληλα, θα ζητήσει παράταση του μέτρου εάν κριθεί αναγκαίο.

Η Γερμανία υποστηρίζει το αίτημα, το οποίο διατυπώθηκε σε κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Γκεάν και της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Οι Γάλλοι παραδέχονται ότι δεν περιμένουν να επιτύχουν κάτι συγκεκριμένο ως προς το θέμα αυτό την Πέμπτη, καθώς δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και καμία συζήτηση για τη ζώνη Σένγκεν δεν προβλέπεται πριν από την σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της 26ης Μαΐου.

Κανείς Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλει να πάρει θέση απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα πριν από την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι η εκλογική επίδοση του Εθνικού Μετώπου κατά τον πρώτο γύρο της Κυριακής αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τη μετανάστευση εν όψει του δεύτερου γύρου.

Ωστόσο, η επιδίωξη του Νικολά Σαρκοζί να ασκήσει πιέσεις επί των εταίρων του αναμένεται να προκαλέσει αρκετά αρνητικές αντιδράσεις την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες αντί να επιζητούν να κολακέψουν τις δυνάμεις της Άκρας Δεξιάς» δήλωσε αναφερόμενη στη γαλλογερμανική πρόταση η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι η γαλλο-γερμανική πρόταση «προκαλεί πολύ αρνητική εντύπωση».

Σύμφωνα με τους Γάλλους διαπραγματευτές, η γαλλο-γερμανική πρόταση επιδιώκει «να αυξήσει τους ρυθμούς», ενώ προτείνει ακόμα και τον προσωρινό αποκλεισμό χωρών μελών της Σένγκεν, τα σύνορα των οποίων έχουν γίνει εξωτερικά σύνορα, όταν αυτές δεν είναι σε θέση να τα ελέγξουν.

Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πολύ σαφής: «Τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν φυλάσσονται, δεν ελέγχονται».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook