Φρουροί ασφαλείας, αξιωματούχοι της αστυνομίας και ιατροδικαστές που πραγματοποίησαν νεκροψία στα θύματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κλήθηκαν την Τρίτη να καταθέσουν στο δικαστήριο του Όσλο.

Οι καταθέσεις επικεντρώθηκαν στην βομβιστική επίθεση το περασμένο καλοκαίρι, στην οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. 

Ένας φρουρός ασφαλείας περιέγραψε την τραυματική εμπειρία της επίθεσης στο κέντρο του Όσλο.

Ο Τορ Ίνγκε Κριστόφενσεν είπε στο δικαστήριο ότι είδε σε σύστημα CCTV ένα αυτοκίνητο να παρκάρει και έναν άνδρα ντυμένο με στολή φρουρού να βγαίνει έξω.

Ο φρουρός ασφαλείας έκανε ζουμ στον αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου πριν αυτό εκραγεί, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

«Οι μισές από τις οθόνες μας, οι εικόνες εξαφανίστηκαν. Ακούστηκε ένα ισχυρό βουητό και κουνήθηκε ολόκληρο το τετράγωνο, το ταβάνι έμοιαζε να κυλά σαν νερό» είπε ο Τορ Ίνγκε Κριστόφενσεν

Από την έκρηξη της 950 κιλών αυτοσχέδιας βόμβας στις 22 Ιουλίου τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι και προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Ο 33χρονος Μπρέιβικ κατηγορείται για τρομοκρατία και φόνο εκ προμελέτης.

Εκτός από την βομβιστική επίθεση στο Όσλο, κατηγορείται για την επίθεση με 69 νεκρούς σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Πολλά από τα θύματά του πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

Στην αρχή της δίκης την περασμένη εβδομάδα, ο Μπρέιβικ παραδέχτηκε την ενοχή του για τις δύο επιθέσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι, αλλά δήλωσε αθώος λέγοντας ότι υπερασπιζόταν την Νορβηγία από την πολυπολιτισμικότητα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook