Ο αριθμός των παράνομων ή και καθόλα νόμιμων μεταναστών που … εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ επιστρέφοντας στην πατρίδα τους αυξήθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Pew Hispanic Center, τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα ο αριθμός των Μεξικανών που κάνουν το δρομολόγιο ΗΠΑ – Μεξικό είναι πλέον κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό εκείνων που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα και να … κυνηγήσουν το «αμερικανικό όνειρο».

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτή ήταν μια τάση που διαρκώς μεγάλωνε τα τελευταία χρόνια, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η τάση αυτή τείνει να μετεξελιχθεί σε … «τσουνάμι», καθώς ολοένα και περισσότεροι μετανάστες, με πρώτους όσους προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, αδυνατούν ακόμα και να επιβιώσουν στις ΗΠΑ, μη βρίσκοντας δουλειές, ούτε καν φτηνά καταλύματα. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν και την μήνη των Αμερικανών, ιδιαίτερα των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται σφόδρα από την κρίση και θεωρούν υπεύθυνους τους μετανάστες για την ανεργία και την ανέχειά τους!

Η σχετική έκθεση του Pew Hispanic Center καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα πως αυτή την εποχή το κύμα μετανάστευσης από χώρες της Λατινικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ έχει «παγώσει» και ετοιμάζεται να αντιστραφεί για τα καλά …

Ενδεικτικά και τα νούμερα: την τελευταία πενταετία ο συνολικός, καταγεγραμμένος αριθμός παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ, προερχόμενων μόνον από το Μεξικό, έχει πέσει από τα 7 στα 6,1 εκατομμύρια άτομα. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών ομοίως έχει πέσει στα 5,6 από τα 5,8 εκατομμύρια.

Κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας είναι οι πρώτες που έχουν καταγράψει αυτό το φαινόμενο κι έχουν … αντιδράσει αναλόγως, περικόπτοντας περί τους 900 αστυνομικούς και ομοσπονδιακούς φρουρούς από την συνοριακή γραμμή με το Μεξικό, επιτυγχάνοντας παράλληλα και μια «γενναία» περικοπή κόστους!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook