Στην πιθανότητα μίας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο με ευθύνη της κεντροαριστεράς αναφέρθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας σε στελέχη του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) στο Μοντετσιτόριο -αναμέτρηση στην οποία κατά τον Καβαλιέρε θα επικρατούσε η κεντροαριστερά καθώς η Λέγκα του Βορρά αποφάσισε «μαζοχιστικά» να ακολουθήσει χωριστή πορεία και Τζανφράνο Φίνι δημιούργησε το δικό του κόμμα.

Ο Μπερουσκόνι δηλώνει ότι η δεξιά θα μπορέσει να επικρατήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές μόνο εάν ενωθούν όλες οι μετριοπαθείς δυνάμεις, ο Λαός της Ελευθερίας με το χριστιανοδημοκρατικό μετριοπαθές κέντρο του Πιερφερντινάντο Καζίνι, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Corriere della Sera.

«Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2013» ήταν η απάντηση που ήλθε άμεσα από τον επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ενώ ο Πιερφερντινάντο Καζίνι διεμήνυσε πως «η ενότητα των μετριοπαθών οικοδομείται πάνω σε προγράμματα».

Κατά την παρέμβασή του την Τρίτη στη συνεδρίαση των περιφερειακών συντονιστών του κόμματός του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ανήσυχος για πιθανή «πυροδότηση» πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης τον Οκτώβριο από την κεντροαριστερά με την πεποίθηση ότι μπορεί να νικήσει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Ο Μπερλουσκόνι θεωρεί ότι η κεντροδεξιά μπορεί να επικρατήσει στις κάλπες «μόνο εφόσον επιτευχθεί η ενότητα όλων των μετριοπαθών δυνάμεων», κάτι που στη φάση αυτή παρουσιάζει μια σειρά πρακτικών δυσκολιών, εκτός και αν τα ηνία της όλης προσπάθειας αναλάβει το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο.

«Εμείς ελπίζουμε ότι οι μετριοπαθείς θα μπορούσαν να κατέλθουν μαζί στις επόμενες εκλογές» είπε ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι «οι μετριοπαθείς από το 1948 έως σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα, και εάν διαιρεθούν παραχωρούν την πλειοψηφία στην Αριστερά».

Κατά τη σύνθεση της κυβέρνησης του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι πριν από πέντε μήνες όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αποφάσισαν να την στηρίξουν δεσμεύτηκαν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2013, με την κανονική λήξη της πενταετούς νομοθετικής περιόδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, και στους κόλπους του κόμματος του Μπερλουσκόνι πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θα προτιμούσαν να στηθούν νωρίτερα οι κάλπες, το ερχόμενο φθινόπωρο, διότι όσο περνά ο καιρός «φοβούνται» τις πολιτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε, τέλος, ότι σύντομα ο Λαός της Ελευθερίας πρόκειται να αλλάξει ονομασία, στο πλαίσιο μιας συνολικής ανανέωσης του προφίλ του κόμματος. «Το αρκτικόλεξο Pdl δεν προκαλεί συναίσθημα. Θα το αλλάξουμε» είπε ο Καβαλιέρε.