Σε ενημέρωση για το ζήτημα της διαμονής και επαναπροώθησης των υπηκόων που έφτασαν από Λιβύη προέβει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ύστερα από ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, περισσότερο μας απασχολεί το θέμα της διαμονής και αποχώρησης όλων των εθνοτήτων και λιγότερο τι αφίξεις θα έχουμε. Για ότι αφορά δε τις αφίξεις ακόμα δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο . Γίνονται διαπραγματεύσεις με το υπ. Εξωτερικών. Υπολογίζουμε ότι θα έρθουν κάποια πλοία, δεν μπορώ όμως να πω συγκεκριμένο αριθμό και θα μεταφέρουν πολίτες από διάφορες εθνότητες. Προγραμματίσαμε σήμερα με την κάθοδο δύο εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών συγκεκριμένες συσκέψεις με κάθε μία από τις εθνότητες για να βλέπουμε ακριβώς αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί κατά πόσο τις επόμενες ημέρες θα υλοποιηθούν».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Καρούντζος, «οι υπήκοοι του Μπαγκλαντές μέχρι το Σάββατο θα έχουν αποχωρήσει σχεδόν όλοι. Μέχρι και σήμερα θα αποχωρήσουν συνολικά περίπου 280 άτομα και απομένουν άλλοι 440. Για ότι αφορά τους υπηκόους της Κίνας έχουν έρθει 11.200, έχουν ήδη αναχωρήσει 8.800 και είναι περίπου 2.500 χιλιάδες που θα αναχωρήσουν μέχρι το Σάββατο, όπου υπολογίζουμε να έχει κλείσει η επιστροφή τους, ίσως όμως και νωρίτερα.

Το Βιετνάμ είναι το πλέον δυσκίνητο σε ότι αφορά τις διαδικασίες αποχώρησης. Σήμερα όμως θα αναχωρήσουν 40 άτομα και για ότι αφορά τους υπόλοιπους 180 -200 υπηκόους ίσως θα πρέπει να δεσμευτούν σήμερα – γιατί έχουμε καλέσει σε σύσκεψη τους εκπροσώπους τους – ποιες ημέρες θα αναχωρήσουν.

Σε ότι αφορά τους πολίτες του κράτους των Φιλιππίνων ήρθαν εχθές 665 πολίτες εκ των οποίων ετοιμάζονται περίπου 165 να αναχωρήσουν σήμερα. Από τους πολίτες της Ταϊλάνδης όσοι ήρθαν έχουν ήδη αποχωρήσει, από τους πολίτες της Σιρ Λάνκα από τους 36 υπηκόους αναχώρησαν σχεδόν όλοι πλην ελάχιστων περιπτώσεων που βρίσκονται σε μια διαδικασία. Για ότι αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες, όσοι ήρθαν έχουν έχουν ήδη αναχωρήσει και το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες. Αυτή είναι η τελική εικόνα» .
.
Ο κ. Καρούντζος επεσήμανε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού που ασχολείται με την παραμονή, την προστασία και φύλαξη όλων αυτών των ανθρώπων καθώς και την διευκόλυνσή τους προς τα δύο αεροδρόμια της Κρήτης.

«Πιστεύω ότι πάμε καλά σε γενικές γραμμές και έχω την πεποίθηση ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να εντείνουμε τις επαφές μας με όλες τις εθνότητες αυτές τις ημέρες, έτσι ώστε να μην έχουμε παραμονή πολλών ημερών στην Κρήτη ανθρώπων αυτών των συγκεκριμένων εθνότητων» κατέληξε ο κ. Καρούντζος.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία των εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Σπυρίδωνα Βούλγαρη Υποδιευθυντή Γ4 Διεύθυνσης υπ. Εξωτερικών , Δικαιοσύνης Εσωτερικών Υποθέσεων και Schengen, της κας Πωλίνας Χοτζόγλου Γραμματέας Πρεσβείας Β΄ Α10 Διεύθυνσης υπ. Εξωτερικών, Ασίας – Ωκεανίας, του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου Στρατηγού Γεωργίου Γαλιάτσου και υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Αθανάσιου Καρούντζου.

Στη σύσκεψη επίσης μετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Φώτης Γεωργόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, Ταξίαρχος κ. Γιάννης Μεσοδιακάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Πετράκης, και ο Ιατρός Ψυχολόγος της ΕΛΑΣ κ. Γιώργος Νάκος.