Αυλαία και επισήμως σήμερα στην διαδικασία του PSI, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν επί δύο εβδομάδες με τους «σκληρούς» κατόχους ομολόγων σε ξένο δίκαιο, και οι όροι της ανταλλαγής τους.

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει όμως και το «εσωτερικό μέτωπο» όπου οι διαβουλεύσεις με τους Έλληνες συνεχίζονται \”αθόρυβα\” –για να μην προκληθούν έξωθεν αντιδράσεις και αντίθετα αποτελέσματα. Σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου των ομολογιούχων θα έχει ραντεβού με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρο Χριστοδούλου. Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, είναι να συζητηθούν «πιθανές λύσεις για τα Φυσικά Πρόσωπα μετά την επίσημη λήξη του PSI».

Όλα αυτά γίνονται βεβαίως υπό την νομική πίεση που ασκούν οι Έλληνες ομολογιούχοι που ζητούν να ανατραπεί η απόφαση της 9ης Μαρτίου που … καταδίκασε σε «βαθύ κούρεμα» τις περιουσίες τους. Ο Σύλλογος πάντως (ΣΥ.Φ.Π.Ο.Ε.Δ.) δίνει τη δυνατότητα σε όσους ομολογιούχους δεν έσπευσαν ήδη να μετάσχουν στην πρώτη αίτηση ακυρώσεως, να συμμετέχουν σε δεύτερη αίτηση εναντίον της υπουργικής απόφασης της 9η Μαρτίου που είναι και η απόφαση που εφαρμόζει το PSI.

Την διαπραγμάτευση βοηθάει πάντως το γεγονός ότι πολιτικά κόμματα δεσμεύονται ήδη πως μετεκλογικά θα στηρίξουν την αποκατάσταση των ζημιών τους, κυρίως όμως με φορολογικού χαρακτήρα ενισχύσεις.

Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας, αφού οι εξελίξεις είναι πρωτόγνωρες και έχει εκ των πραγμάτων εμπλακεί σε έναν νομικό κυκεώνα με νόμους, συμβάσεις, ρήτρες, διατάξεις -ακόμα και με το Σύνταγμα της χώρας- που ίσως οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι οριστικό «όχι» στο «κούρεμα» είπαν οι κάτοχοι ομολόγων αξίας 6 με 6,4 δισ. ευρώ. Παραμένει όμως και το μεγάλο ερωτηματικό για τι μέλλει γενέσθαι με το ομόλογο υπό ξένο δίκαιο αξίας 450 εκατ. που οι κάτοχοί του φαίνεται να επιμένουν να πληρωθούν στο ακέραιο.

Μέχρι τις 15 Μαΐου που λήγει το ομόλογο αυτό, πρέπει και η ελληνική δημοκρατία από κοινού με τους εταίρους της να αποφασίσει αν θα πληρώσει ολόκληρο το ποσό στους κατόχους του συγκεκριμένου ομολόγου (αποδεχόμενη την άρνησή τους να μπουν στο PSI) ή όχι.

Αν αποφασιστεί να εξοφληθεί στο ακέραιο το ομόλογο των 450 εκατ. ευρώ, τότε το ελληνικό δημόσιο θα κατακλυστεί από αγωγές μεριδιούχων που θα ζητούν ίση μεταχείριση, ενώ αν η Ελλάδα να δηλώσει αδυναμία να εξοφλήσει το ομόλογο, θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια διεθνής προστασία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook