Οι Βρυξέλλες ζήτησαν χθες «επειγόντως εξηγήσεις» από τις ουκρανικές αρχές για την κατάσταση της πρώην πρωθυπουργού της χώρας Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινά απεργία πείνας με στόχο να καταγγείλει την «πολιτική καταστολή» θύμα της οποίας έχει πέσει πρώτη και καλύτερη εκείνη.

«Ζητούμε εξηγήσεις επειγόντως από τις ουκρανικές αρχές για την κατάσταση της Τιμόσενκο και επιμένουμε στο γεγονός πως θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτήν ανεξάρτητα αρμόδια πρόσωπα και οι δικηγόροι της, για μία επαρκή χρονική περίοδο», τόνισε εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για την Διεύρυνση σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του για την υγεία και για την απεργία πείνας που μόλις ανακοίνωσε». «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε η Τιμόσενκο να έχει τις αρμόζουσες ιατρικές φροντίδες», τόνισε ο Βέστερβελε. Το Βερολίνο, τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθεί να επιτύχει άδεια προκειμένου να μεταφερθεί σε κλινική του Βερολίνου η Τιμόσενκο, ώστε να υποβληθεί σε θεραπεία για τη μέση της.

Ο Σεργκέι Βλασένκο, δικηγόρος της φυλακισμένης για κατάχρηση εξουσίας και υπόδικου για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος Τιμόσενκο, ανακοίνωσε πως η πελάτισσά του από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει «απεργία πείνας επ\’ αόριστον» κατά της «πολιτικής καταπίεσης στη χώρα της».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook