Στη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας και την συμβολή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην εκπαίδευση σε θέματα ναυτικής αποτροπής σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, αναφέρθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος στη διάρκεια της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών (EUMC), που πραγματοποιήθηκε την 24 Απριλίου 2012 στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε το θέμα της προώθησης και ανάπτυξης πολυεθνικών συνεργασιών (pooling and sharing), με σκοπό τη βέλτιστη και οικονομικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα διεθνή δημοσιονομική συγκυρία.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην παρέμβασή του επανέλαβε την ελληνική πρωτοβουλία, όπως αυτή είχε διατυπωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2011, για ανάπτυξη «δεξαμενής» (pool) φρεγατών για την αποτελεσματικότερη και με χαμηλότερο κόστος, αντιμετώπιση του προβλήματος της ναυτικής πειρατείας. Σημείωσε δε ότι έχει προγραμματισθεί Ημερίδα επί του θέματος την 8 Μάιου 2012 υπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας .

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις τρέχουσες επιχειρήσεις της Ε.Ε. δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιχείρηση ‘’ ALTHEA’’ και στις επιχειρήσεις στο Κέρας της Αφρικής. Ειδικότερα στο πλαίσιο της συντονισμένης αντιμετώπισης της πειρατείας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας και την συμβολή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην εκπαίδευση σε θέματα ναυτικής αποτροπής σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας.

Υπενθυμίζεται πως αυτές τις ημέρες εκπαιδεύονται στο ΚΕΝΑΠ στο Μαράθι Ακρωτηρίου Χανίων, στελέχη του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού από το αντιτορπιλικό “Vice Admiral KULAKOV” το οποίο έχει ελλιμενισθεί στην Σούδα.

Μάλιστα σήμερα Τετάρτη το Ρωσικό πλοίο θα είναι επισκέψιμο για όλους τους πολίτες που θέλουν να το δουν απο κοντά απο τις 15:00 – 17:00.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook