Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Τετάρτη το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουγγαρία για τη χορήγηση δανείου, τερματίζοντας την πεντάμηνη αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν με αφορμή το θέμα της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είναι ικανοποιημένη με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τη Βουδαπέστη ότι θα τροποποιήσει τον επίμαχο νόμο που αφορά την Κεντρική Τράπεζα, ώστε να εναρμονίζεται με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες.

«Δόθηκαν εγγυήσεις από τις ουγγρικές αρχές […] πράγμα που σημαίνει ότι η Επιτροπή είναι πλέον έτοιμη να συζητήσει την οικονομική στήριξη που ζήτησε η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Νοέμβριο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί.

Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει το πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Βίκτορ Ορμπάν συναντήθηκε με τον Ζοζέ Μπαρόζο την Τρίτη και μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έχουν αρθεί τα εμπόδια για τη διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Β.Ορμπάν στράφηκε αρκετές φορές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι συνιστούν εκβιασμό οι όροι των πολιτικών αλλαγών που θέτουν οι Βρυξέλλες για τη χορήγηση δανείου προς τη χώρα από τους «27» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2011, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της αποδυνάμωσης του εθνικού της νομίσματος, η Ουγγαρία ζήτησε δάνειο ύψους 10-15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Το δάνειο δεν της χορηγήθηκε επειδή στα τέλη του έτους έλαβε μια σειρά μέτρων που δεν συνάδουν με την «οικονομική ορθοδοξία» που ακολουθεί το ΔΝΤ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις άλλες αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις της που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τον Ιανουάριο την τροποποίηση των συγκεκριμένων νόμων ενώ τον Μάρτιο έδωσε στη Βουδαπέστη διορία ενός μήνα για να συμμορφωθεί.

Εκπρόσωπος του Ορμπάν, ο Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα δεχτεί να λυθούν τα θέματα αυτά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου «θα εφαρμοστούν αμέσως και πλήρως από την κυβέρνηση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook