Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο της περιοδείας στην Κρήτη, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην Ιεράπετρα. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της.

Ντόρα Μπακογιάννη: Τα δυο κόμματα, τα τέως μεγάλα, είναι αδιόρθωτα, δεν έχουν πάρει κανένα μα κανένα μήνυμα από την κρίση. Εξακολουθούν και πολιτεύονται με τον ίδιο παλαιοκομματικό τρόπο όπως και πριν. Δίνουν την εντύπωση ότι διαφωνούν το ένα με το άλλο, αλλά όταν πηγαίνουν στη Βουλή σε αγαστή συνεργασία ψηφίζουν τα χρήματα για να ρυθμίσουν τα δάνεια των κομμάτων τους και για να πάρουν 50 εκατομμύρια ευρώ προεκλογική ενίσχυση. Τα υπόλοιπα επτά κόμματα τα οποία διεκδικούν τη ψήφο του ελληνικού λαού σήμερα, φοβούμαι ότι λένε πράγματα εκτός τόπου και χρόνου. Λένε πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης και πίσω στη δραχμή.

Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένα κόμμα φιλοευρωπαϊκό, ένα κόμμα που δεν έχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της χώρας είναι μέσα στην Ευρώπη, ένα κόμμα το οποίο έχει διαπραγματευτεί στην Ευρώπη και με επιτυχία έφερε το ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα στην Ελλάδα να υποστηρίξει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την έξοδο από τη κρίση. Δηλαδή για να τα πω απλά, 20% φορολογία με άμεση μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα άτομα, άμεση στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων με ένα πακέτο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ονομαζόμενο πακέτο Μάρσαλ και άμεση κατάργηση των αντικινήτρων για κάθε επενδυτική προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι, εμείς έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτεί η κοινωνική συνοχή γι’ αυτό το λόγο έχουμε προτείνει τη μείωση κατά 40% των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, την επιμήκυνση έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ξεπληρώνουν τα δάνειά τους πράγμα που σήμερα δεν είναι εφικτό. Έχουμε προτείνει τη στήριξη των ανέργων αρχηγών οικογενειών πολύ πέρα από τον έναν χρόνο που το κάνει ο ΟΑΕΔ αλλά μέχρι να πάψουν να είναι άνεργοι, διότι η Ελλάδα σήμερα από αυτή την κρίση πρέπει να βγει με την κοινωνία της και τον κόσμο της όρθιο. Αυτά τα λίγα λόγια είχα να σας πω εισαγωγικά.

Δε χρειάζεται να σας το παρουσιάσω το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αλλά θα το κάνω παρά ταύτα. Και στην κυριολεξία πετάω το γάντι στα άλλα κόμματα. Είναι το καλύτερο ψηφοδέλτιο που έχει κατέβει στο νομό Λασιθίου. Είναι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα στη μάχη τη δυσκολότερη ώρα της πολιτικής, όχι για τους εαυτούς τους, αλλά για να προσφέρουν στο Λασίθι, ένα Λασίθι που χρειάζεται να έχει μια δυναμική παρουσία αύριο στη Βουλή και το οποίο αντικειμενικά δεν είδε πολλά πράγματα από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που είχε μέχρι τώρα.

Ξεκινώ λοιπόν από τον Νεκτάριο Παπαβασιλείου, τον οποίο τον ξέρετε όλοι, το Λάκη Αικατερινίδη, το Γιώργο Ψηλάκη και τον Μιχάλη Παρασύρη. Όπως βλέπετε στο ψηφοδέλτιο αυτό εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες. Πάνω απ’ όλα όμως είναι άνθρωποι με ήθος, άνθρωποι που αυτή τη στιγμή ξέρουν ποια είναι τα προβλήματα, ξέρουν που πονάει ο λασιθιώτης και η λασιθιώτισσα, έχουν σαφή αίσθηση της σημερινής πραγματικότητας και πιστεύουν ότι με τη Δημοκρατική Συμμαχία και τη βροντερή παρουσία που θα έχουμε αύριο στη Βουλή των Ελλήνων, θα είμαστε καταλυτικοί στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων ιδιαίτερα της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Από την εισαγωγή σας αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα μεγαλύτερο ίσως και θα ήθελα δυο λόγια για τις δημοσκοπήσεις και τη άποψή σας για την περιφέρεια. Όπως και σεις είπατε είναι ριγμένη και ειδικά ο νομός Λασιθίου.

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα το οποίο ευθαρσώς έχει πει ότι ναι θα συνεργαστούμε σε μια κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι 12, οι 15, οι 20 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, όσοι τέλος πάντων θα υπάρχουν, αύριο το πρωί θα μπουν στη Βουλή και θα πουν ναι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιον όμως έχει αποφασίσει τα εξής: Πρώτον ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη. Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν ο οποίος πειραματίζεται με κούφια λόγια και να βγούμε έξω από την Ευρώπη. Δεύτερον επιθυμεί τις διαρθρωτικές αλλαγές, διότι φταίει το κράτος και όχι οι πολίτες, άρα το κράτος πρέπει να αλλάξει. Τρίτον συμφωνεί να μειώσει τη φορολογία, διότι για μας είναι βασικός όρος. Και τέταρτον προχωρήσει τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις μας και με αυτές τις προϋποθέσεις ναι θα συνεργαστούμε. Και θα συνεργαστούμε διότι πιστεύουμε ότι η συμμετοχή αύριο σε μια κυβέρνηση είναι απαραίτητη αν θες να βοηθήσεις με το ανθρώπινο δυναμικό σου και με τις ευρωπαϊκές επαφές σου, να στηριχτεί η πατρίδα σου την πιο δύσκολη ώρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «ως εκ του θαύματος» από την ημέρα που επρόκειτο να σταματήσουν να δημοσιοποιούνται, μας έφεραν όλες στη Βουλή. Μέχρι τότε βρισκόμασταν στο 2,9%, τώρα μας δίνουν όλες πολύ πάνω από 3%. Έχω όμως μια εμπειρία των δημοσκοπήσεων, την οποία σας την έχω ξαναπεί. Στις περιφερειακές εκλογές όταν δίναμε τη μάχη για την Κρήτη οι δυο μεγαλύτερες εταιρίες δημοσκοπήσεων, μας είχαν δώσει η μια 4,8% και η άλλη 5,%2 και πήραμε 18%. Κατόπιν τούτου εγώ ξέρω ποια είναι η πραγματικότητα, τη ζω, τη βιώνω, περπατώ στο δρόμο, είμαι η μόνη ίσως πολιτικός αρχηγός που δεν κρύβεται αλλά περπατάει κανονικά είμαι και δυο μέτρα όπως ξέρετε και κατόπιν τούτου με βλέπει και ο κόσμος. Η πραγματικότητα είναι πολύ δυνατή για τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Η Κρήτη δεν έχει την εκπροσώπηση που της πρέπει, ξεκάθαρα πράγματα, η Κρήτη είναι απίστευτο ότι ακόμη και σήμερα, είναι η τελευταία περιφέρεια την οποία σκέφτεται το κέντρο για ενίσχυση, είτε σε έργα, είτε σε δημόσιες δαπάνες, είτε σε προγραμματισμό ΕΣΠΑ, είτε σε οτιδήποτε είμαστε οι τελευταίοι. Έβαλα λοιπόν υποψηφιότητα στην Κρήτη, ελπίζω ότι θα με ψηφίσουν οι Κρητικοί για να τους εκπροσωπήσω και σε προσωπικό επίπεδο στην Αθήνα.

Δημοσιογράφος: Πως θα σηκώσει ο λαός όλα αυτά τα χαράτσια που έρχονται, τα νέα μέτρα τα οποία θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως μετά τις εκλογές με εκείνα τα δισεκατομμύρια που πάλι μας λείπουν και πως θα αντέξει ακόμη μια φορά ο ήδη θυσιασμένος ελληνικός λαός όλα εκείνα τα νέα φορολογικά μέτρα που μας έχουνε ετοιμάσει;

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μέτρα θα υπάρξουν εάν δεν υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές και θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρη σε αυτό. Εάν φτάσαμε σε αυτό το χάλι με τα χαράτσια και το χαράτσι της ΔΕΗ και τη μείωση των μισθών, οφείλετε αποκλειστικώς στο ότι δεν έγινε καμία διαρθρωτική αλλαγή. Άρα από κει και πέρα είχαμε δυο κόμματα που προτιμούσαν να μη θίξουν την κομματική πελατεία τους και προτίμησαν να θίξουν έναν ολόκληρο ελληνικό λαό. Αυτή είναι η αλήθεια. Άρα εάν αύριο το πρωί η κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση υπάρξει, προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές , γιατί πρέπει εγώ να ζητήσω 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον έλληνα φορολογούμενο, από τον αγρότη της Ιεράπετρας, από τον επιχειρηματία της Σητείας, από το μικρομάγαζο το οποίο εδώ πέρα κλείνει γιατί δεν έχει πελατεία και να μην κλείσω τον ΟΣΕ όταν μου κοστίζει 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο; Δεν θα τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος. Η Δημοκρατική Συμμαχία σε αυτό είναι ξεκάθαρη. Ο ΟΣΕ και οι αστικές συγκοινωνίες θα ιδιωτικοποιηθούν, δεν θα τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος. Τι πάθατε εσείς δηλαδή τόσα χρόνια που είχατε το ΚΤΕΛ; Μια χαρά δε λειτουργεί το ΚΤΕΛ; Γιατί πρέπει οπωσδήποτε ο έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει τις ΔΕΚΟ, τις μαύρες τρύπες, τα ταξίδια των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, τη μεγάλη ζωή της ΓΕΝΟΠ και τα ξενοδοχεία έξι αστέρων; Όχι, η απάντηση η δικιά μου είναι ευθέως όχι.

Αλλά θα δώσω και μια απάντηση στους μύθους που κυκλοφορούν τώρα τελευταία. Άκουσα χθες ότι προσφέρθηκε τάχα ο κύριος Πούτιν να μας δώσει λεπτά. Ουδέποτε προσφέρθηκε ο κύριος Πούτιν να μας δώσει λεπτά. Είναι ευθέως και κατηγορηματικά ψέματα. Για τον απλούστατο λόγο γιατί εάν επρόκειτο ο κύριος Πούτιν να μας δώσει τα χρήματα που χρειαζόμαστε, έπρεπε να μας δώσει τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας Άρα βεβαίως δε μπορεί να το κάνει. Δεύτερον οι κινέζοι έχουν οριοθετήσει τη χώρα μας από τον οργανισμό αξιολόγησής τους στην απόλυτη χρεοκοπία.

Όχι μόνο δεν υπήρχε προσπάθεια στήριξης, αλλά ήταν οι πρώτοι που μας βάλανε στη απόλυτη χρεοκοπία. Ακούω επίσης το μύθο της ΑΟΖ. Μόλις αλλάξουν τα πράγματα τάχα θα πάρουμε δισεκατομμύρια από την ΑΟΖ. Είμαι η υπουργός Εξωτερικών που υπέγραψα την ΑΟΖ, την πρώτη ΑΟΖ στην Ελλάδα με την Αλβανία. Αλλά η ΑΟΖ ανακηρύχθηκε στην Κύπρο το 1998 και μέχρι το 2016 δεν θα έχουν πάρει οι κύπριοι ούτε ένα ευρώ. Θα περιμένουμε δεκαοχτώ χρόνια με όλους αυτούς που τάζουν στο λαό λαγούς με πετραχήλια και του λένε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις; Εάν μια δόση σταματήσει να δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα πρέπει να βρει εννέα δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσουν μισθοί, συντάξεις, νοσοκομεία, ασφάλεια. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει άλλη και λυπάμαι που ντρέπονται οι αρχηγοί να πάρουν μέρος σε ντιμπέιτ. Τους καλώ σε ντιμπέιτ, τους καλώ να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα και αν φοβάται ο κύριος Σαμαράς, εγώ συζητάω με τον κύριο Βενιζέλο, το έχω κάνει άλλωστε εβδομήντα φορές στη ζωή μου, το ξανακάνω και σήμερα. Να πούμε όμως στον ελληνικό λαό την αλήθεια.

Δημοσιογράφος: Είστε μια πολιτικός που επειδή μπήκατε μικρή στην πολιτική, θεωρήστε μια από τους παλιούς. Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει κανείς νοοτροπία ή να χτυπήσει το χέρι και να σπάσει το κατεστημένο μέσα στην πολιτική, όταν έχει αναμειχθεί με άλλες είδους πολιτικές μέσα στο χώρο της Ελλάδας και πόσο εύκολο είναι για εσάς όταν μπείτε στη Βουλή να υποστηρίξετε και να αγωνιστείτε για αυτά που λέτε τώρα;

Ντόρα Μπακογιάννη: Υπήρξα πάντοτε μία μειοψηφία μέσα στη ΝΔ, αποδείχθηκε άλλωστε περίτρανα. Πολλές φορές πολλά από αυτά τα οποία λέω σήμερα, τα έχω καταθέσει σε απανωτά συνέδρια της ΝΔ, χωρίς ποτέ να έχουν περάσει ως θέσεις. Αλλά παρά ταύτα πολλά πράγματα άλλαξαν από την κρίση και μέσα μου. Είναι τρομερό πράγμα να έχεις δώσει τη μάχη για τη χώρα σου από πολύ μικρή όπως λέτε και εσείς, από τη δικτατορία και να βλέπεις την πατρίδα σου να χρεοκοπεί και να γίνεσαι περίγελος των υπολοίπων. Εκεί λοιπόν σπάνε πολλά πράγματα και παίρνεις αποφάσεις να σπάσεις με το κεφάλι σου τον τοίχο, αν μπορείς.

Και αυτό κάνουμε εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία. Δεν είμαστε καινούργιοι και ξέρουμε ότι από παρθενογένεση δεν θα γίνει τίποτα. Συνειδητά η Δημοκρατική Συμμαχία πήγε κόντρα στο ρεύμα. Για μένα που είμαι μια πεπειραμένη πολιτικός, το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου θα ήταν να κάνω λαϊκισμό. Το ευκολότερο πράγμα του κόσμου. Και να βγω και να πω στο λαό ότι πάμε κόντρα, λέμε σε όλα όχι και να παίξω πάνω στο δίκαιο συναίσθημα οργής. Δεν το κάνω όμως διότι πρωτίστως είμαι μάνα. Και ξέρω ότι υπάρχουν νέα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Και σε αυτά τα νέα παιδιά πρέπει να πεις αλήθειες και να τους δώσεις προοπτική και να μην τους τάζεις λαγούς με πετραχήλια. Άρα, ναι είμαι απελευθερωμένη, ναι είμαι αποφασισμένη και ναι θα το σπάσω το απόστημα το οποίο πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει και που είναι η λογική του πελατειακού διεφθαρμένου κράτους.

Δημοσιογράφος: Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βρεθούν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Που θα βρεθούν; Επίσης ο κ. Προβόπουλος χθες μίλησε για μείωση μισθών και απολύσεις δημοσιών υπαλλήλων. Που θα βρει χρήματα το κράτος για να προβεί σε μείωση της φορολογίας;

Ντόρα Μπακογιάννη: Τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να βρεθούν από την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα και να μειώσουμε τα έξοδα. Υπάρχουν τρεις λογικές σε αυτό. Η μία είναι υπερφορολογείς και υπερφορολογείς, κάτι που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από τη συγκυβέρνηση των δύο. Η άλλη λύση είναι ότι κόβεις από τα έξοδά σου. Εμείς λοιπόν σταθερά και μόνιμα και με όση δύναμη έχει η φωνή μας, λέμε ότι θα κόψεις. Δεν αντέχεις να υπερφορολογήσεις άλλο. Σας έφερα πριν το παράδειγμα του ΟΣΕ, των αστικών συγκοινωνιών, άλλα παραδείγματα όπως ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, δηλαδή ΔΕΚΟ στις οποίες δίνουμε ως φορολογούμενοι χωρίς να απολαμβάνουμε. Άρα αυτό θα αντιμετωπίσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχουν καμία σχέση με αυτό.

Πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν απορροφηθεί, όπως από το ΕΣΠΑ, από τα κοινωνικά προγράμματα, από προγράμματα των επενδύσεων. Πήγε ο κ. Χρυσοχοΐδης να ζητήσει πρόσθετα χρήματα από την Ευρώπη και του απάντησε η Κομισάριος ότι τα λεφτά σας είναι ανέγγιχτα και δεν τα έχετε πάρει για να κάνετε κέντρα υποδοχής. Όλα αυτά λοιπόν τα περιλαμβάνει η πρότασή μας. Είναι τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία απευθείας πάνε σε επενδύσεις. Διότι αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί σήμερα στην Ελλάδα είναι θέσεις εργασίας. Οπότε όταν ρωτάτε τους υποψηφίους των υπολοίπων κομμάτων, καλέστε τους να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό. Διότι κανένα άλλο κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πείσει τους δικούς του ευρωπαίους εταίρους να κάνουν αυτή την πρόταση που έκαναν οι Φιλελεύθεροι.

Δημοσιογράφος: Πως θα μπορέσει ο νομός Λασιθίου να έχει πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, όταν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει νοσοκομεία;

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα σας πω κάτι πάρα πολύ απλό. Υπάρχουν νοσοκομεία σήμερα στη χώρα τα οποία ούτε γεμίζουν ούτε κάνουν τη δουλειά που πρέπει. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Στο τετράγωνο των Αμπελοκήπων της Αθήνας, υπάρχουν 14 νοσοκομεία. Αυτός δεν είναι ορθολογικός τρόπος παροχής Υγείας. Υπάρχουν περιοχές όμως, όπως κατεξοχήν το Λασίθι, που έχουν βασικά προβλήματα. Έχεις μία δυσανάλογη παρουσία ανθρώπων το χειμώνα και το καλοκαίρι. Έχεις νοσοκομεία τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τα οποία κρίνονται αναγκαία και δεν μπορούν να ενοποιηθούν πριν τουλάχιστον ολοκληρωθεί ο βόρειος οδικός άξονας. Διότι όλα τα άλλα τα οποία λέγονται είναι εκτός πραγματικότητας. Άρα δεν υπάρχει η τρόικα η οποία λέει «κλείσε το νοσοκομείο Ιεράπετρας». Η τρόικα σου λέει «κάνε οικονομίες». Ένας ορθολογικός τρόπος να κάνεις οικονομίες είναι να προσαρμοστείς στις πραγματικές ανάγκες. Αυτό λέει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook