Την αύξηση του μέσου ύψους της φορολόγησης και των εισφορών για τους μισθωτούς μέσα στο 2011 διαπιστώνει έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι σε 26 από τις 34 χώρες που ερεύνησε αυξήθηκαν τα ποσά που καταβάλλουν οι μισθωτοί κυρίως γιατί αυξήθηκαν οι φόροι που καταβάλλουν ή μειώθηκαν τα αφορολόγητα όρια παρά οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις –που προέρχονται από αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος– ο ΟΟΣΑ καταγράφει στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία.

Αντιθέτως πτώση καταγράφηκε στο φορολογικό βάρος στις ΗΠΑ (όπου η αύξηση στους φόρους είχε τελικά μικρότερο βάρος από την μείωση στις εισφορές) και τη Νέα Ζηλανδία.

Διαφορές και αυξομειώσεις καταγράφονται από χώρα σε χώρα ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος είναι έγγαμος ή αν έχει παιδιά.

Συνολικά, η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά ξεπερνά και τις 10 μονάδες όπως στη φορολόγηση των ζευγαριών με ένα εργαζόμενο και παιδιά.

Διαπιστώνει ακόμη ότι ανάμεσα στο 2000 και το 2011 αυξήθηκε τόσο η φορολόγηση όσο και η απόκλιση από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Μεγάλη ήταν η επιβάρυνση και για τις χαμηλόμισθες μονογονεϊκές οικογένειες: το 2011 η διαφορά ήταν 19 μονάδες πάνω από το μέσο όρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook