Η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Ολλανδίας -που οδεύει σε πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση της κυβέρνησης εξαιτίας της αδυναμίας της να βρει στήριξη σε περικοπές δαπανών- «θα δέχεται πίεση όσο επαληθεύεται ως λίγο πιθανό το σενάριο μείωσης του ελλείμματος φέτος» προειδοποιεί σε ανακοινωσή της η Fitch.

«\’Οσο θα επαληθεύεται ότι είναι λίγο πιθανό να υλοποιηθεί αυτή η μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, που για εμάς είναι το βασικό σενάριο, τόσο η πίεση στο \’ΑΑΑ\’ θα γίνεται εντονότερη» ανέφερε ο οίκος.

Διευκρίνισε επίσης πως θεωρεί ρεαλιστική τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% «για το 2013, όχι για φέτος». Επιπλέον, οι «σημαντικοί», όπως αναφέρει, χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη, συνθέτουν ένα σκηνικό αβεβαιότητας γύρω από την ολλανδική οικονομία.

Η Fitch αναμένεται να εκδώσει την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ολλανδίας πριν το τέλος του δεύτερου τριμήνου.Ο οίκος αποτιμά επίσης «μικρή» την πιθανότητα η Ολλανδία να τηρήσει όντως την ευρωπαϊκή προθεσμία για την παρουσίαση του προσχεδίου προϋπολογισμού της για την 30η Απριλίου.

Η Fitch υπογραμμίζει πάντως τη χαμηλή αναλογία του ολλανδικού χρέους ως προς ολλανδικό ΑΕΠ -συγκριτικά με τις επιδόσεις γειτονικών οικονομιών- αλλά και την «καλή παράδοση των Ολλανδών» στα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook