Μια άνευ προηγουμένου επιδημία δάγκειου πυρετού έχει εκδηλωθεί στην πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου φέτος έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 50.000 κρούσματα αυτής της ιογενούς νόσου που διαδίδεται από ένα είδος κουνουπιού, ενώ μόνο κατά την εβδομάδα που πέρασε τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 500.

"Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για την παρακολούθηση της επιδημίας και βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού" από την αρχή αυτής της ιστορικών διαστάσεων επιδημίας, δήλωσε χθες το βράδυ ο αρμόδιος για την Υγεία δημοτικός σύμβουλος Χανς Ντόμαν, προσθέτοντας πως ο αριθμός των δηλωμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 300 ανά 100.000 κατοίκους μηνιαίως.

Το κρατίδιο του Ρίο ντε Ζανέιρο κατέγραψε φέτος συνολικά 64.423 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία 12 θανατηφόρα στην πόλη του Ρίο. Τα θανατηφόρα κρούσματα ήταν συνολικά 13.

Πέρυσι οι αρχές είχαν καταγράψει 168.242 κρούσματα δάγκειου πυρετού, από τα οποία τα 140 ήταν θανατηφόρα.

Η νόσος, η οποία διαδίδεται από έναν από τους τέσσερις ιούς που μεταδίδονται από το κουνούπι Aedes aegypti, προκαλεί υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, φαγούρες και πόνους στις αρθρώσεις. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να γίνει αιμορραγική και θανατηφόρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει πως ο δάγκειος πυρετός πλήττει 50 ως 100 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο σ' όλο τον κόσμο.

real.gr