Στα δικαστήρια όπως ξέρουμε υπάρχει ο όρκος της αλήθειας. Στα σώματα ασφαλείας ο όρκος να υπηρετούν την πατρίδα και να υπακούουν προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγάς των ανωτέρων τους.

Στην Ιατρική έχουμε τον Ιπποκρατικό όρκο. Στα πανεπιστήμια τους αντίστοιχους της αποφοίτησης. Στην πολιτική ορκίζεται η κυβέρνηση και οι βουλευτές

Σε μια προεκλογική εκστρατεία υπάρχει η light εκδοχή του όρκου, που περικλείεται στο ρήμα "δεσμεύομαι". Δι' αυτής ο φέρελπις πολιτευτής, βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός θέλει να πείσει τους πολίτες για τη φερεγγυότητα, το κύρος και το ειδικό βάρος του λόγου του.

Η δέσμευση αυτή έχει να κάνει με διάφορες υποσχέσεις για παροχές και εγγυήσεις που δίνει ο δεσμεύομενος ζητώντας ως αντάλλαγμα την προτίμηση των ψηφοφόρων.

Βεβαίως, η "δέσμευση" δεν είναι επ' ουδενί δεσμευτική. Κανείς δεν υπογράφει χαρτιά, συμβόλαια, ρήτρες και τόνους από σελίδες με "ψιλά γράμματα" με τα οποία π.χ. οι τράπεζες δένουν χειροπόδαρα τον δύσμοιρο δανειολήπτη.

Ουδείς δεσμεύομενος μπορεί να διωχθεί ποινικά ή αστικά διότι αθέτησε τις δεσμεύσεις του. Τρόπον τινά, πολλές φορές οι δεσμεύσεις της προεκλογικής περιόδου είναι σαν τις συναισθηματικές δεσμεύσεις σε μια παραλία το καλοκαιράκι με ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, κάτι σαν το "μια αγάπη για το καλοκαίρι" που λέει και το τραγούδι.

Ειδικά κατά την περίοδο που διανύουμε, οι γυμνασμένες παλάμες της Τρόϊκας είναι πανέτοιμες για τις απαραίτητες "καρπαζιές" προς τον όποιο πρωθυπουργό πάει καμαρωτός - καμαρωτός την επόμενη των εκλογών και πει "δεσμεύτηκα κατώτατο μισθό 800 ευρώ και πρέπει να το κάνω, οπότε να το έχετε υπόψη σας". Ή, "αποφάσισα να πάω το ΦΠΑ στο 10% για όλους και όλα".

Το πιθανότερο είναι το επόμενο δεκάλεπτο να παύσει η εισροή δανεικών προς την Ελλάδα και οι δεσμεύσεις για συντάξεις 800 ευρώ να γίνουν δεσμεύσεις για 100 ευρώ με την αναλογία της δραχμής που θα επικρατήσει.

Κάποιος θα αναρωτηθεί, "μα δεν μπορεί κάποιος επιτέλους να ορθώσει ανάστημα στη Μέρκελ και την Τρόϊκα"; Βεβαιότατα και μπορεί. Αρκεί να έχει κάτι χειροπιαστό να επιδείξει. Όπως την αληθινή πάταξη της φοροδιαφυγής, το κυνήγι της "μαύρης εργασίας" και της εισφοροδιαφυγής, την αληθινή προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων βάζοντας χαλινάρι στο όργιο των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας που γιγαντώθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια.

Επισπεύδοντας την άμεση ρευστότητα και τις επενδύσεις στην αγορά μέσω του ΕΣΠΑ και του EFSF για να πάρουν "ανάσα" οι επιχειρήσεις και σπεύδοντας στην ταχύτατη κατάρτιση και στήριξη των ανέργων με επιπλέον Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με αυτά και με άλλα, όχι μόνο η Τρόϊκα αλλά οι πάντες, θα πεισθούν οτι η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα και οι πολιτικοί της σκέφτονται εθνικά (και πρακτικά) και δεν εμφανίζονται ως πλειοδότες υποσχέσεων για να εισπράξουν ψήφους. Θα μου πείτε, μα στην πολιτική κάτι πρέπει να τάξεις, κάπως πρέπει να τα ωραιοποιήσεις τα πράγματα. Εν προκειμένω θα διαφωνήσω.

Ακόμη και τώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και άλλοι "εξωχώριοι" ομιλούν για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς. Σε αυτούς τι θα πούμε; Λάθος, κύριοι; Λεφτά υπάρχουν; Όπου να' ναι μας έρχονται με κούριερ; Ή μήπως την επομένη των εκλογών θα μας περιμένει ο "ξινισμένος" Τόμσεν για διευκρινήσεις; Και τι θα του πει ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος; Θα ομιλήσουν για κόκκινες γραμμές όπως στο παρελθόν; Το πιο πιθανό είναι ο κ. Τομσεν να τους απαντήσει οτι τα ταξίματα γίνονται στην Τήνο και όχι σε μια χώρα υπό χρεωκοπία.

Για αυτό, προσοχή στο πόσο εύκολα δεσμεύεστε, κύριοι υποψήφιοι. Διότι στο τέλος δε μετρά η δέσμευση αλλά το αποτέλεσμα. Και με δεσμεύσεις η Ελλάδα δεν πάει μπροστά αλλά με πράξεις και έργο. Και στην παρούσα συγκυρία ο λαός δεν αντέχει άλλο λόγια που μετά τις εκλογές θα καλυφθούν με τη γνωστή ανόητη φράση , "ε, κάναμε κι εμείς λάθη, δεν ξέραμε".

Τα λάθη πλέον αναγνωρίζονται και μετά την απομάκρυνση απ' το ταμείο και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ευτελισμό του πολιτικού συστήματος ανοίγοντας το δρόμο σε σκότιες δυνάμεις να αναδυθούν στην Ελληνική κοινωνία, κάτι που κανείς δεν το επιθυμεί.

Για αυτό, μαζί με τις δεσμεύσεις ίσως θα ήταν καλό να ορκιστείτε να πείτε την αλήθεια και να την κάνετε πράξη. Κι αν δεν έχετε Ευαγγέλιο για να ορκιστείτε, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε την τιμή σας. Κάτι είναι κι αυτό.

Μανόλης Μπουχαλάκης
Εκπαιδευτικός - Δημοσιογράφος