H Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την Τετάρτη, με μεγάλη πλειοψηφία, την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, σχετικά με την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ), ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα 57 δισ. ευρώ περίπου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Με τη σημερινή ψηφοφορία η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υπερψήφισε μαζικά τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού ΦΧΣ, υιοθετώντας και βελτιώνοντας τη σχετική νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε η κ. Ποδηματά προσθέτοντας τα εξής:

«Στέλνουμε έτσι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στο Συμβούλιο και ιδιαίτερα προς εκείνες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που εμφανίζονται απρόθυμες ή επιφυλακτικές στην υιοθέτηση αυτού του φόρου. Στέλνουμε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα συνέπειας και συνοχής προς τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς εξαρχής υποστηρίξαμε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση και παραμένει υποφορολογημένος, πρέπει να συμβάλλει με δίκαιο τρόπο στο κόστος της κρίσης και πάνω απ\’ όλα να αλλάξει το κυρίαρχο επιχειρηματικό του μοντέλο, περνώντας από τις συναλλαγές υψηλής συχνότητας και την άκρατη κερδοσκοπία στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ακόμη ότι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και κυρίως για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο ΦΧΣ «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, καθώς αποφέρει σημαντικά έσοδα, μεταθέτοντας το φορολογικό βάρος από την εργασία και την παραγωγική οικονομία σε επιβλαβείς και επικίνδυνες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συμπεριφορές».

Η έκθεση της κ. Ποδηματά, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Μαΐου, υιοθετεί τις βασικές παραμέτρους της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προτείνει την επιβολή ΦΧΣ 0,1% στις αγορές μετοχών και ομολόγων και 0,01% στην αγορά παραγώγων.

Με την έκθεση, το ΕΚ συμπληρώνει και βελτιώνει την πρόταση της Επιτροπής, καθώς εισηγείται την επιβολή του φόρου όχι μόνο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που εδρεύουν στην ΕΕ, αλλά και όταν γίνονται συναλλαγές σε ευρωπαϊκούς τίτλους από τρίτα μέρη, συναρτώντας την τελική επικύρωση της πράξης με την καταβολή του φόρου.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook