Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε την απόφαση της κρατικοποίησης της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, μια κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η πρόταση θα σταλεί τώρα για έγκριση και στην Κάτω Βουλή.

Θεωρείται ότι θα εγκριθεί και εκεί εύκολα, καθώς οι σύμμαχοι της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ελέγχουν και τα δύο Σώματα της Βουλής, ενώ το μέτρο στήριξαν και στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αποτελεί μια απόφαση που προέκυψε τυχαία ή από ιδιοτροπία» δήλωσε ο γερουσιαστής του κυβερνώντος κόμματος, Μαρτσέλο Φουέντες στο πρακτορείο Reuters.

«Πρόκειται για λογικό αποτέλεσμα που απορρέει από την ανάγκη να αντιστραφεί η λογική της ελεύθερης αγοράς στην ενεργειακή πολιτική» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες έχει παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την κρατικοποίηση μέρους της YPF, η οποία ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ισπανίας, καθώς και της ΕΕ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείεται να παραπέμψει το θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ωστόσο, η κίνηση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αργεντινή. Δημοσκόπηση έχει δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης της YPF.