Αποζημίωση 260 εκατομμυρίων δολαρίων από τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της επενδυτικής Τράπεζας Lehman Brothers στην Αυστραλία, διεκδικούνται μέσω αγωγής που υποβλήθηκε στο Αυστραλιανό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στο Σίδνεϊ.

Τριάντα πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκκλησίες και Δήμοι μηνύουν την Lehman για κακοδιαχείριση μετοχών εξασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων CDOs, η οποία προκάλεσε τον κυκλώνα στον κόσμο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ισχυρίζονται ότι για μετοχές αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων της Lehman που σχετίζονται με τα CDOs στις οποίες επένδυσαν απέτυχαν, και η Lehman ενήργησε αποκλειστικά προς το συμφέρον της ίδιας, και όχι των πελατών της.

Πρόκειται για τις μετοχές αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων CDOs του παγκόσμιου ομίλου κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων, επειδή τα στεγαστικά δάνεια που βασίζονταν σε αυτές ήταν ουσιαστικά άνευ αξίας.

Οι Δήμοι Wingecarribee Shire, Parkes Shire, και του Swan είναι μεταξύ εκείνων που επένδυσαν στα τοξικά προϊόντα μέσω του Αυστραλιανού παραρτήματος της Lehman Brothers.

Μηνύουν την Lehman εξ ονόματος 35 εκκλησιών, δήμων, και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που παγιδεύτηκαν στο χάος.

Το θέμα είναι ότι προσφεύγουν τώρα στο δικαστήριο, μετά την αποτυχημένη διαμεσολάβηση που ναυάγησε την περασμένη εβδομάδα.

Η εταιρία IMF Australia στηρίζει οικονομικά τους ενάγοντες και o διευθυντής της John Walker λέει ότι θα είναι η πρώτη δικαστική απόφαση παγκοσμίως σε ό, τι αφορά τις υποχρεώσεις αυτών που συμμετείχαν στη δημιουργία και τη διανομή των CDOs.

Ο κ.Walker λέει ότι «οι νομικοί ισχυρισμοί βασίζονται στις υποχρεώσεις της Lehman προς τους πελάτες της». Συμπληρώνει μάλιστα ότι θα προβάλλουν ότι η Lehman τους παραπλάνησε και δεν ενήργησε προς το συμφέρον των πελατών της, αλλά το δικό της.

«Υποστηρίζουμε ότι υπήρξαν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις μετοχές CDOs που διανεμήθηκαν από την Grange και Lehman στην Αυστραλία μέχρι την κατάρρευση της Lehman, και ενδεχομένως, το ήμισυ των χρημάτων που χάθηκε, είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των CDOs », είπε.

"Το πραγματικό όμως όφελος της Lehman δεν διευκρινίστηκε επαρκώς στους εν λόγω πελάτες της, και γι αυτό δικαιούνται να τους επιστραφούν τα χρήματά τους.»

Ο κ.Walker δήλωσε τέλος ότι η εταιρία Lehman Australia, η οποία τελεί υπό εκκαθάριση, έχει ακόμα στην κατοχή της σήμερα περιουσιακά στοιχεία, αξίας $ 200 εκατ. δολαρίων.

abc news Australia