Συντονισμένη επίθεση από 15 διαφορετικά σημεία από 12 χώρες του πλανήτη εξαπέλυσαν οι χάκερς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων του υπουργείου υγείας κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) κύριος Βλάσης Σφυρόερας, την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου οι χάκερς εντοπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αργεντινή, Σουηδία, Τσεχία, Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ταιβάν, Μαλαισία και Ισραήλ.

«Στο σύστημα της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πραγματοποιήθηκε επίθεση συνολικού όγκου 125Gb ισοδύναμη με 3,4 εκατ. σελίδες, η οποία προκάλεσε υπερφόρτωση του δικτύου» είπε ο κύριος Σφυρόερας διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι δράστες δεν κατάφεραν να μπουν στο σύστημα και να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζημιά σε αυτό.

Οι χάκερς «χτύπησαν» για πρώτη φορά την Παρασκευή 6 Απριλίου και συνέχισαν να σφυροκοπούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και την επόμενη ημέρα προσπαθώντας να ανακτήσουν δεδομένα. Η τελική επίθεση όμως, σύμφωνα με όσα είπαν τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, έγινε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου η οποία είχε διάρκεια 8 λεπτά.

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγoγράφησης (e-sintagografisi) βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στο μικροσκόπιο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αντι-χάκιγκ αλλά και του σώματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προκειμένου να εξακριβωθεί εάν επρόκειτο για κακόβουλη ενέργεια ή για συνηθισμένη πρακτική των χάκερ όπως αυτές που γίνονται κατά χιλιάδες κάθε μέρα σε όλα τα συστήματα του κόσμου.

«Η επίθεση έγινε σε μια πολύ κρίσιμη ημερομηνία για το σύστημα υγείας της χώρα μας: έγινε την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το πολωτικό πρόγραμμα συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Η επίθεση έγινε από κάποιους που δεν ήθελαν να λειτουργήσει το σύστημα» ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής της πρώτης και της τρίτης υγειονομικής περιφέρειας κύριος Αρης Μουσιώνης. Σύμφωνα μα τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ 10.800 φαρμακεία (συντριπτική πλειοψηφία φαρμακείων της χώρας) έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και 38.000 γιατροί. Ηλεκτρονικά συνταγογραφούνται κάθε μέρα 140.000 ιατρικές συνταγές αξίας 6,6 εκατ. ευρώ.

Από την μέχρι τώρα εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκύπτει ότι έχει μειωθεί η μέση μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη ανά συνταγή κατά 10 ευρώ : από 65 ευρώ που ήταν η μέση μηνιαία δαπάνη έχει πέσει πλέον στα 55 ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook