Ευκολότερη γίνεται η χορήγηση αδειών για ίδρυση καταστημάτων λιανικού εμπορίου, για το πλανόδιο εμπόριο ενώ δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών στις λαικές αγορές και σε αλλοδαπούς, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στις 22/2 και αφορά στην προσαρμογή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά (2006/ 123/ΕΚ).

Έντονες είναι οι αντιδράσεις απο τους φορείς της αγοράς οι οποίοι παύουν να έχουν θεσμοθετημένο ρόλο και λόγο στη διαδικασία και τις τελικές αποφάσεις για την αδειοδότηση.

Ετσι, σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο, καταργείται η συμμετοχή των Επιμελητηρίων στις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας καταστημάτων που προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο, καταργείται η συμμετοχή των εμπορικών συλλόγων στις γνωμοδοτικές επιτροπές επί του αριθμού των αδειών και των θέσεων που θα δίνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επιμελητήρια και οι εμπορικοί σύλλογοι θεωρούνται ανταγωνιστικοί φορείς.

Οι αντιδράσεις

\”Είναι απαράδεκτο και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα το ότι βγάζει τους εμπορικούς συλλόγους απέξω γιατί ελέγχαμε εξονυχιστικά την όλη κατάσταση\” τονίζει μιλώντας στο Flashnews.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κ.Γιάννης Μαργαρώνης.

Παράλληλα επεσήμανε πως όταν το ίδιο το κράτος προσπαθεί να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και ενώ το παραεμπόριο αποτελεί την πρώτη εστία φοροδιαφυγής βγάζει εκτός των διαδικασιών τους εμπορικούς συλλόγους που \”αποτελούσαμε το ανάχωμα στην επέκταση και στην καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ βάζαμε εμπόδια όσον αφορά στο να δίνονται περισσότερες άδειες υπαίθριου εμπορίου απο τους τοπικούς άρχοντες για ψηφοθηρικούς λόγους\”.

\”Εμείς θέλουμε ελεύθερη αγορά , αλλά με κανόνες και όχι μια ανεξέλεγκτη αγορά\” τόνίζει ο κ.Μαργαρώνης κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των λουκέτων στις εμπορικές επιχειρήσεις λόγω του αθέμιτου πλέον ανταγωνισμού που θα προκληθεί απο το άνοιγμα του υπαίθριου εμπορίου.

Μάλιστα όπως είπε \”εαν το θέλει έτσι το κράτος, τότε θα διεκδικήσουμε και εμείς να δίνονται άδειες στις λαικές αγορές και σε εμπόρους\”.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ.Μανώλης Κουμαδάκης μιλώντας στο Flashnews.gr κάνει λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας πως \”την στιγμή που το συντεταγμένο και οργανωμένο εμπόριο σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη βιώνει δύσκολες στιγμές. Την στιγμή που το παραεμπόριο και η παραοικονομία είναι σε πλήρη άνθηση με απώλειες εσόδων για το Ελληνικό κράτος. Διευκολύνονται οι πράξεις που δημιουργούν παραεμπόριο ενάντια στο υγιές εμπόριο, στην πραγματική οικονομία, στις οργανωμένες αγορές\”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κουμαδάκης \”θα αντιδράσουμε και δυναμικά γιατί δεν μπορεί όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να έχουμε υποστεί την κρίση και το μεγάλο ξεζούμισμα για να βγάλουμε την χώρα απο την κρίση και απο την άλλη να διευκολύνονται αυτοί που παρανομούν στο πλανόδιο εμπόριο και στις λαικές αγορές…\”

Τι αλλάζει με την Κ.Υ.Α.

Συνοπτικά , η Κ.Υ.Α.των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προβλέπει τις εξής αλλαγές:

1. Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο

• Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ
• Οι δικαιούμενοι της άδειας (Έλληνες ή πολίτες της ΕΕ) δεν απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος ή να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1β της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ)
• Τα μέλη της οικογένειας του πλανόδιου εμπόρου δικαιούνται να ασκούν παρεμφερείς δραστηριότητες (σύμφωνα με το άρθρο 25 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ)
• Επιτρέπεται η άσκηση της δραστηριότητας σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων (σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2α της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ)

2. Υπαίθριο στάσιμο εμπόριο

• Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

3. Λαϊκές αγορές

• Οι δικαιούμενοι της άδειας Έλληνες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ δεν απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1β της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ). Για τους υπηκόους τρίτων χωρών δεν επέρχεται αλλαγή
• Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάρκεια της άδειας των παραγωγών πωλητών γίνεται δωδεκάμηνη

4. Καταστήματα λιανικού εμπορίου

• Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει το Επιμελητήριο, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ.
• Καταργείται η οικονομοτεχνική μελέτη (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 5 της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ)
• Καταργούνται τα υποκειμενικά κριτήρια (σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2α και 3β της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ και σύμφωνα με την απόφαση 3037/2008 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας)
• Η προθεσμία έκδοσης της άδειας συντομεύεται σε 30 μέρες

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την σχετική Κ.Υ.Α.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook