Την Ελλάδα που διακρίνεται και τους νέους ανθρώπους που συνεχίζουν την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας, θύμισαν μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης τα παιδιά του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου καταλαμβάνοντας το 1ο βραβείο στην κατηγορία των παραδοσιακών χορών στο πλαίσιο του 10ου Διεθνές Φεστιβάλ Σχολείων που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Σαν Νικάντρο Γκαργκάνικο.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε φέτος στην ιστορική πόλη του Ρόντι Γκαργκάνικο από τις 16 έως και τις 20 Απριλίου 2012 με σχολεία και μαθητές από χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου να παρουσιάζουν τις εργασίες τους σε διάφορες κατηγορίες: παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, κλασικός και μοντέρνος χορός, μουσικά συγκροτήματα, ατομικό τραγούδι και χορωδίες, εκπαιδευτικά βίντεο και εφημερίδες, μόδα (για αντίστοιχα σχολεία).

Σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου κ. Αικατερίνη Κολυβάκη- Περβολαράκη τονίζει πως για τους μαθητές το Φεστιβάλ αυτό ήταν μια θαυμάσια εμπειρία γιατί, πέρα από την ίδια τη συμμετοχή τους, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον άλλες ομάδες, ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την παράδοση άλλων χωρών όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ουγγαρία. Κουβέντιασαν, αντάλλαξαν απόψεις, διασκέδασαν με συνομήλικους, είδαν, σύγκριναν, αξιολόγησαν, έμαθαν… Ήταν πέρα για πέρα μια (εκ)παιδευτική διαδικασία!

Και συνεχίζει η κ. Περβολαράκη:

"Το σχολείο μας συμμετείχε στην κατηγορία του παραδοσιακού (Folk) με ομάδα μαθητών οι οποίοι κατά τη διάρκεια της χρονιάς υλοποίησαν πολιτιστικά προγράμματα με θέμα το έθιμο του κρητικού γάμου και των παραδοσιακών χορών του τόπου μας. Η ομάδα εντυπωσίασε κοινό και κριτές με την άψογη εμφάνισή της, την άρτια εκτέλεση του προγράμματος, τη ζωντάνια και τη λεβεντιά της. Άξιοι πρεσβευτές της Κρήτης και της παράδοσής της, οι μαθητές μας ξεκίνησαν με ένα τραγούδι του γάμου για να συνεχίσουν με το γλέντι όπου χόρεψαν με δεξιοτεχνία συρτό, σούστα και μαλεβιζιώτη. Από τις κορυφαίες στιγμές της παρουσίασης, η ομορφιά και η χάρη των κοριτσιών, ο δυναμισμός και το ταμπεραμέντο των αγοριών, που ενθουσίασαν το κοινό, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Παράλληλα, αυτή η χάρη και η ομορφιά των κοριτσιών μας όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη, αλλά τους χάρισε τη διάκριση της 2ης και 4ης θέσης στην παρέλαση για το “Ιδανικό Κορίτσι (Ideal Girl)”. Επιπλέον, έκπληξη και συγκίνηση προκάλεσε στον πρόεδρο της διοργάνωσης το δώρο που προσφέραμε: ένα καλάθι γεμάτο Κρήτη (γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες).

Η επιτυχία μας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολείων του Σαν Νικάντρο Γκαργκάνικο δεν οφείλεται μόνο στους μαθητές μας και τους υπεύθυνους καθηγητές τους, κ. Μαρία Περ. Πιταροκοίλη και κ. Γιάννη Τερζάκη. Συνέβαλαν σημαντικά επίσης: ο Δήμος Ηρακλείου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του κ. Βαρδάκης Σωκράτης, ο Σύλλογος Χορού του κ. Στέλιου Καφετζάκη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεραμβελιωτών Ηρακλείου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψυχρού Λασιθίου, οι Μινωικές Γραμμές και ιδιαίτερα ο κ. Μπουλούκας Γεώργιος και ο κ. Τζώρτζης Στυλιανός του Cruise Olympia. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Συγχαρητήρια επίσης στους γονείς των μαθητών μας για την άψογη συμπεριφορά των παιδιών τους σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής μας εκδρομής".