Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ολλανδία, δηλαδή των Δημοκρατών 66 και της Χριστιανικής Ένωσης, δήλωσαν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, το περιεχόμενο της οποίας κοινοποιείται στα ίδια τα κόμματα μέσα στην ημέρα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε αποκλειστικά στο Reuters ότι ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάχερ πιστεύει ότι «είναι εφικτή η συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε του χρόνου το δημόσιο έλλειμμα να προσεγγίζει το 3%».

«Ο αγώνας δεν θα τελειώσει εδώ. Ξεκινά ο εσωκομματικός διάλογος», δήλωσε ακόμη η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης δήλωσε ότι τα μέλη του κόμματος θα διαβουλευθούν τώρα για τα συμφωνηθέντα στο θέμα του προϋπολογισμού του 2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε η συμφωνία να έχει προκύψει έως τις 30 Απριλίου.

Πολιτικοί παρατηρητές σχολίασαν στο Reuters ότι με δεδομένο ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, η «ανυπαρξία συμφωνίας θα επέτεινε την αβεβαιότητα στις (ευρωπαϊκές) χρηματαγορές, ενόψει και του ισπανικού κι άλλων προβλημάτων».

Κόμματα με ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση όπως το Εργατικό και το Κόμμα Ελευθερίας, αναφέρουν πάντως ότι το ολλανδικό δημόσιο έλλειμμα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 3,6-4%, «ώστε η ανάπτυξη και η απασχόληση να μην κινδυνεύσουν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ντε Γιάχερ επιμένει σε κάθε τόνο στο θέμα της δημοσιονομικής λιτότητας, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει «αμαρτωλούς» όσους ευρωπαίους πολιτικούς έδειχναν χαλαρότητα στο θέμα των δημόσιων ελλειμμάτων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε τη Δευτέρα, καθώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα κόμματα που συναποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις περικοπές δαπανών 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των Βρυξελλών να πραγματοποιήσει.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα και την επόμενη μέρα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, συμφώνησαν στη διάρκεια συνεδρίασης, στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.