Σε αδιέξοδο για το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατέληξε η Διακομματική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων επέμειναν στις θέσεις τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μετά το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε ότι έγινε εκτενής διάλογος και αντηλλάγησαν απόψεις. «Το θέμα δεν ήταν να καταλήξουμε», υπογράμμισε, «αλλά η Διακομματική Επιτροπή να λειτουργήσει ως πλατφόρμα. Είναι θέμα των πολιτικών κομμάτων να τα βρουν».

Ο εκπρόσωπος του ΠAΣOΚ Νίκος Σαλλαγιάννης επέμεινε στη θέση του κόμματός του για τη διενέργεια 2+2 ντιμπέιτ. «H NΔ κρύβεται πίσω από προφάσεις», πρόσθεσε.

Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ επέρριψε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Μουρούτης. «Το ΠΑΣΟΚ ήθελε διάλογο ανάμεσα στους δύο αρχηγούς», τόνισε. «Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Τα υπόλοιπα κόμματα ήθελαν ντιμπέιτ δίχως κανόνες. Το θέμα οδηγείται σε αδιέξοδο».

Αργότερα, δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, λέγοντας ότι η ΝΔ

έθεσε μία και μόνο προϋπόθεση: Διάλογος ουσίας και όχι παράλληλοι μονόλογοι. Όχι, δηλαδή, σε μια διαδικασία, που όσες φορές κι αν έγινε μέχρι σήμερα, όλοι -πολίτες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι- την κατήγγειλαν. Δυστυχώς, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων εμπόδισαν τη δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα επέτρεπε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος».

«Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη Διακομματική ήταν προσχηματική. Στόχος του ήταν να μην υπάρξει συμφωνία. Ακόμη και την τελευταία στιγμή, εμείς θα συμβάλουμε προκειμένου να βρεθεί, στο πλαίσιο της Διακομματικής, λύση χωρίς αποκλεισμούς, αποδεκτή από όλους» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Ο Π.Μεντρέκας από το ΚΚΕ δήλωσε ότι το κόμμα του «πρότεινε να συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί και να απαντούν στην ίδια ερώτηση, για να μη γίνονται οι παράλληλοι μονόλογοι που όλοι λοιδορούν εκ των υστέρων. Ακόμη πρότεινε οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν να οριστούν από την ΕΣΗΕΑ».

Ο ΛΑΟΣ δήλωσε έτοιμος να συμμετέχει σε ντιμπέιτ χωρίς να θέσει όρους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑζήτησε συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και να μην υπάρξει διάλογος. Η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτηοι Ελληνες ζήτησαν να πάρουν μέρος μόνο τα επτά κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κατήγγειλε ότι «οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς -αδιόρθωτοι μέχρι την τελευταία στιγμή- αποδεικνύουν ότι δεν παίρνουν το μήνυμα της κοινωνίας, αποφεύγοντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε έναν οργανωμένο τηλεοπτικό διάλογο. Οι δυο αρχηγοί προτιμούν να τάξουν \’λαγούς με πετραχήλια\’ από την ασφάλεια του εκλογικού μπαλκονιού, παρά να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό».Η Επιτροπή που συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου με τους εκπροσώπους εννέα κομμάτων που εκπροσωπούντο στη Βουλή (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΣΥΜ, Κοινωνική Συμφωνία, συμπληρώθηκε μετά την επίσημη ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο, με τους εκπροσώπους πέντε ακόμη κομμάτων, που πληρούν τις προϋποθέσεις (πλήρεις συνδυασμοί σε τουλάχιστον το 70% των εκλογικών περιφερειών).

Ως εκ τούτου, σ΄αυτή μετέχουν πλέον και οι εκπρόσωποι των εξής συνδυασμών:

1. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας.

2. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή- ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.- Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας.

3. Ένωση Κεντρώων.

4. Οικολόγοι Πράσινοι.

5. Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook