H σελίδα της Google είναι αφιερωμένη σήμερα στην 77η επέτειο από τη γέννηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1935. Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν μετά από ατύχημα σε κρίσιμη κατάσταση στις 24 Ιανουαρίου του 2012.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.


Αφιέρωμα στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Αυστριακό Μουσείο Ταινιών

Οκτώ ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου περιλαμβάνει το μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη του κορυφαίου διεθνή έλληνα σκηνοθέτη, που παρουσιάζει με τον τίτλο «Ελληνικά ταξίδια», από σήμερα και μέχρι τις 7 Μαΐου στη Βιέννη, το «Αυστριακό Μουσείο Ταινιών».

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του αφιερώματος, πρόκειται για τις ταινίες που ο μεγάλος έλληνας δημιουργός, «ο οποίος τις δεκαετίες του 1970 και 1980 αναδείχτηκε γίγαντας του παγκόσμιου κινηματογράφου, είχε γυρίσει ανάμεσα στο 1970 και το 1988 και που εξακολουθούν πάντα να λάμπουν».

Ιδιαίτερα τονίζεται το γεγονός πως, μετά την παρουσίαση της «Αναπαράστασης» και μεσούσης της δικτατορίας στην Ελλάδα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος άρχιζε την πρώτη, σημαδιακή, «τριλογία» του, εκείνη της «ιστορίας» με τις ταινίες «Μέρες του ’36», «Ο Θίασος» και «Οι κυνηγοί», για να ακολουθήσει η επόμενη «τριλογία», εκείνη της «σιωπής» με «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη» και να υπάρξει ενδιάμεσα «Ο Μεγαλέξανδρος».

Το πρόγραμμα αναφέρεται στη μοναδική προσωπικότητα και στο πολυβραβευμένο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «που η είδηση του πρόωρου, τραγικού θανάτου του στις 24 Ιανουαρίου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «με την απώλειά του, ο παγκόσμιος κινηματογράφος χάνει έναν από τους πλέον ασυμβίβαστους κορυφαίους δημιουργούς στην ιστορία του».

Το αφιέρωμα στον έλληνα δημιουργό ξεκινά με την προβολή της ταινίας «Αναπαράσταση» (παραγωγής 1970), για να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες διαδοχικά οι προβολές των ταινιών «Μέρες του ’36» (1972), «Ο Θίασος» (1975), «Οι κυνηγοί» (1977), «Ο Μεγαλέξανδρος» (1980), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Ο μελισσοκόμος» (1986) και «Τοπίο στην ομίχλη» (1988).

Υπενθυμίζεται πως στο σύνολό τους τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης είχαν αναφερθεί διεξοδικά στη «μεγάλη απώλεια ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες των τελευταίων 40 χρόνων» πριν από δύο μήνες, με εκτενείς αναφορές και παρουσίαση των σταθμών της ζωής του και της «πολυβραβευμένης διεθνώς» δημιουργίας του, με επισημάνσεις των βραβείων που είχε αποσπάσει κατά καιρούς, από το «Χρυσό Φοίνικα» των Καννών μέχρι το «Χρυσό Λέοντα» της Βενετίας.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε πολυαγαπημένος σκηνοθέτης των κινηματογραφόφιλων στην Αυστρία και ταινίες του, πέρα από τις εκάστοτε μεμονωμένες προβολές τους, έχουν προβληθεί στο πλαίσιο διαφόρων αφιερωμάτων, όπως εκείνων στον «Κινηματογράφο της Μεσογείου» ή στον «Κινηματογράφο των Βαλκανίων», ενώ έχουν παρουσιαστεί, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, κάποιες μάλιστα και σε δεύτερη επανάληψη.

Κορυφαία παρουσίαση του έργου του μεγάλου δημιουργού στην Αυστρία έγινε το 1988, όταν το φημισμένο, μη διαγωνιστικό, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βιέννης «Βιεννάλε», ήταν αφιερωμένο εκείνη τη χρονιά στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, παρουσιάζοντας όλες τις μέχρι τότε ταινίες του.

Ο ίδιος είχε βρεθεί τότε στην αυστριακή πρωτεύουσα, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, έχοντας στο πλάι του, πέρα από τη σύζυγο και στενή συνεργάτιδά του, Φοίβη, μεγάλους συνεργάτες του, μεταξύ άλλων τη διεθνώς διακεκριμένη Ελένη Καραΐνδρου, που έγραψε τη μουσική των περισσότερων ταινιών του, το μεγάλο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην τότε επίκαιρη ταινία «Ο μελισσοκόμος» και την επίσης διάσημη Τζουλιέτα Μασίνα.

Λίγα λόγια για τη ζωή του Θεόδωρου Αγγελόπουλου
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του, πριν πάρει το πτυχίο του.

Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας και εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l\’ homme.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1964 και μέχρι το 1967, εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.

Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, \”Εκπομπή\”, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, \”Αναπαράσταση\”, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό σηματοδοτώντας την \”αυγή\” του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και Χρυσό Φοίνικα, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ\’ όλο τον κόσμο.

Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X Ναντέρ (Nanterre) στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ.

Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook